• A székesfehérvári Bory-vár az egyike a legkülönlegesebb és legszebb látnivalóknak Magyarországon. A tornyok között sétálva, az oszlopok közt bolyongva a kertben, vagy a csigalépcsőn lesétálva a nők igazi hercegnőnek érezhetik magukat - a férfiak sem fognak unatkozni ennek az építészeti remekműnek a megtekintése során.

     thumbnail_9_2.jpg

    A vár ,legnagyobb meglepetésemre, 1923-1964 között épült- én azt hittem, hogy sokkal régebbre nyúlik vissza a története.

    Bory Jenő székesfehérvári építész, szobrász- és festőművész egymaga építette a várat évtizedeken át ( ezzel a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült), így állítva emléket a művészetének és a hitvesi szeretetnek - éppen ezért a várat festőművész felesége, műalkotásai díszítik - a saját és kortárs művészek alkotásai mellett.

    thumbnail_36.jpg

     

    A kapun belépve egy csodálatos kertbe jutunk,  meseszép virágokkal , dús lombú fákkal. A lépcsőn felsétálva az egyik kedvencemet, az elefántos udvart nézhetjük meg, ami a nevét az egész várat jelképesen a hátán tartó elefántszoborról kapta.

    thumbnail_2_3.jpg

     

    Érdemes a tornyokat is megmászni , pazar kilátás nyílik a városra, és a várat is jobban áttekinthetjük fentről. Egyszerűen elképesztő, hogy valaki egy ilyet egymaga fel tudott építeni - még ha 40 év is kellett hozzá.

    thumbnail_8_2.jpg

     

    A százoszlopos udvarban, az árkádok alatt híres történelmi alakok szobrai sorakoznak , körbesétálva felismerhetünk 1-2 alkotást, mert a legtöbbjük eredeti változata ma is megtalálható Magyarország különböző településein.

    thumbnail_10_2.jpg

     

    Érdemes leülni a kastély kertjében egy padra, és gyönyörködni a kert kidolgozottságában, a szobrok részletességében, és a magas vártornyokban - és elképzelni, hogy mindezt egy ember építette meg - ugye, hogy semmi sem lehetetlen?!

     

    thumbnail_3_3.jpg

     

    Innen a Hitvesi szeretet kápolnájába jutunk, amelyben a művész feleségéről mintázott ülőszobrát láthatjuk. A szobor felett levő freskó a számomra legviccesebb alkotás a várban, ugyanis más művészek múzsái láthatóak rajta, és bizony azért sárga színűek a hölgyek, mert irigyek -ugyanis őket nem szeretik úgy, mint Bory Jenő a feleségét.
    Talán így mostmár Ti, kedves olvasók is jobban megértitek, hogy miért nevezik a Bory-várat a magyar Taj Mahal-nak.

    thumbnail_5_2.jpg

     

    Végül, de nem utolsósorban még egy nagy kedvencem volt a várban, mégpedig a Zászlós toronyban található csigalépcső.

    lepcso.jpg

     

    Elképesztő művészeti alkotás, mind színeiben, mind kialakításában nagyon különleges , csipkeszerűen áttört korlátja pazar látványt nyújt . Egyik kedvenc építészem, Gaudí munkáira emlékeztet ennek a lépcsőnek a kialakítása, a formák, és a színek.
    A tornyok maguk is olyan hangulatot keltenek, mintha egy mesebeli kastélyban sétálnánk.

    thumbnail_7_2.jpg

     

    Mi sajnos későn értünk oda, és csak egy óránk maradt a várat megtekinteni , de érdemes 2-3 órát rászánni.

    A vár minden nap 9-17 óráig várja a látogatókat, a felnőtt belépő 1800 Ft . 

    thumbnail_4_2.jpg

     

    Engem teljesen magával ragadott a vár hangulata, túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az egyik legcsodásabb épület az országban. Ha kedvet kaptatok, nézzétek meg ti is! 

    Kövess Facebookon vagy Instagramon még több képért,a bejegyzésekből kimaradt sztorikért, és kérdezz bátran!

    https://www.instagram.com/travelling_with_me/

    https://www.facebook.com/utazzunkegyutt.blog.hu