Hátborzongató kripták Európában
2014. július 28. írta: Manonne

Hátborzongató kripták Európában

A halálhoz való viszonyunk sokszor ellentmondásos. Mind tudjuk, hogy elkerülhetetlen, mégis igyekszünk nem gondolni rá. A holttesteket a legtöbb kultúrában eltemetjük, vagy elégetjük. Az, hogy kiállítsuk egy múzeumba, hogy a látogatók megcsodálhassák, vagy darabokra szedjük a maradványokat, hogy az emberi csontokkal díszíthessünk egy kriptát, meglehetősen szokatlan, mi több, bizarr gondolatnak számít. Három európai kivételt mutatok ma be, ahol a dolgok nem a hagyományok szerint történtek.

 

Ha szeretsz utazni, ne maradj le a többi bejegyzésről, kövess minket Facebookon!

 

 

 

Kutna Hora, Csehország

 

A mai templom környékén egykor egy cisztercita kolostor állt. 1278-ban a király Jeruzsálembe küldte az apátot diplomáciai útra, ahonnan egy marék földdel tért vissza, amit a Szentföldről hozott. Ezt a temetőben szórta el. Ezt követően a felszentelt temető hatalmas népszerűségnek örvendett, főleg a gazdagok körében, az évek során többször is kibővítették. Az 1400-as évek végén egy gótikus templomot emeltek a temető közepén, alatta egy kis kápolnával. Az építkezés a sírok megsemmisítésével járt, a maradványokat el kellett távolítani eredeti helyükről. Többszöri átépítés után a csontok, nagyjából 40 000 ember földi maradványai, 1870-ben kerültek a mai helyükre.

A gyűjtemény egyik leghíresebb darabja a mennyezetről lógó hatalmas csillár, ami az emberi test összes csontját tartalmazza, természetesen némelyikből többet is.

Bizarr program, de kétségkívül egyedi. Ha Prágában jártok, onnan könnyen megközelíthető vonattal, nagyjából egy óra alatt.

 

praga (190).jpg

praga (189).jpg

praga (186).jpg

praga (185).jpg

 

 

Kapucinus kripta, Róma

 

A XVII. Században épült templom a Via Veneton található, közel a Barberinihez. Látogatáskor szinte semmi nem utal az alatta lévő kriptára, amely körülbelül 4000, 1528 és 1870 között meghalt kapucinus szerzetes földi maradványait őrzi. Amikor a kapuciusok 1631-ben a korábbi kolostorból áttették a székhelyüket ide, magukkal hozták korábban elhunyt társaik maradványait is. Ahogy megtelt a kis temető, a korábban eltávozottak csontjait kiásták, és felhasználták a kripta rokokó stílusú díszítéséhez. A szűk termekben és folyosókon szerzetesek mumifikálódott testével is találkozhatunk. Érdekesség, hogy a szárnyas koponya szimbólum itt jelent meg először, egy valódi koponya, és két emberi lapocka alkotja.

Az ötlet talán morbidnak hangzik, de a kapucinusok a halált az élet részeként könyvelik el, szerintük ugyanolyan természetes, mint a születés.

A kedvencem az életbölcsesség, amit három szerzetes elé helyeztek ki egy kis táblán: “Voltunk, mint ti, leszetek, mint mi.” Bár nem könnyű belegondolni, de valóban így van...

(Itt szigorúan tilos a fényképezés, a képek a netről vannak)

 

Cripta_dei_Cappuccini_-_Roma.jpg

cripta-cappuccini.gif

cripta_cappuccini_6-592x333.jpg

 

Kapucinus katakombák, Palermo, Szicília

 

A kapucinus szerzetesek a XVI. században kinőtték az addigi temetőjüket, és elkezdtek kriptákat ásni alá. 1599-ben egy nemrég elhunyt testvérük holttestét mumifikálták, majd kiállították a katakombákban. A testeket először kiszárították, majd átmosták ecettel. Egy részüket balzsamozták, más részüket lezárt üvegbúrákba helyezték. A szerzetesek a saját ruháikat viselik, sokukon az öv is rajta van, amit vezeklésképp hordtak.

Eredetileg a katakombák a kapucinusoknak épültek, de hamar státusz szimbólummá vált oda kerülni a halál után. Egyesek a saját ruháikban vannak, másokat rendszeres időközönként át kellett öltöztetni, a megfelelő divat szerint. Sőt, a család menjen is oda imádkozni mellé a lelki üdvéért, ha már úgyis hozott neki másik ruhát.

A katakombákat az elhunytak családjainak az adományaiból tartották fent. Előfordult, hogy a család többé nem tudott fizetni, ilyenkor a testet áthelyezték egy kevésbé központi helyre, esetleg egy félreeső polcra, amíg a befizetés meg nem érkezett.

Utoljára az 1920-as években temettek oda egy kislányt, aki tüdőgyulladásban halt meg, és mára a leghíresebb holttest mind közül. Érdekessége, hogy tökéletes állapotban fent maradt, valóban szinte olyan, mintha csak aludna. A mód, ahogy a holttestet kezelték, sokáig ismeretlen volt, mostanában azonban felfedezték a titkát.

A katakombákban mintegy 8000 mumifikálódott holttest található, kedves kis csoportokba rendezve: férfiak, nők, szüzek (külön!), gyermekek, szerzetesek, stb.

(Fényképezni itt sem lehet, a képek a netről vannak,az utolsó a korábban említett kislány holtteste)

 

Incorpora-Cripta-dei-Cappuccini-a-Palermo-c.-1875.jpg

cataco14.jpg

catacomba-dei-cappuccini-palermo-1.jpg

cripta-2.jpg

 

Szeretnétek borzongani ebben a nagy nyári melegben? Irány Olaszország, vagy Kutna Hora!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr786530885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T mint T 2014.07.29. 07:15:57

A portugaliai Evoraban is van egy hasonlo templom, ami szinte csak emberi csontokbol epult.
A leghatborzongatobb benne megsem a csontok, hanem a mindenutt megtalalhato emberi hajfonatok: az apacanak beallo fiatal nok evszazadokon at tarto adomanyai.

Gyingizik 2014.07.29. 08:06:54

Ha esetleg vki Kutna Horában járna az elmebeteg csont"templom" (valóságban használaton kívüli ravatalozó, amiben RÉGEN kápolna működött) piszkos, szűkös és nyomasztó élménye után (helyett) esetleg megtekintheti Kutna Hora két gigantikus, gótikus katedrálisát a Szent Borbála és a Miasszonyunk katedrálist. Sokkal nagyobb élmény.

kugi · http://kugi.blog.hu 2014.07.29. 08:31:04

Hátborzongatóan érdekesek!
Ez meg egy videofelvétel egy egyszerű, még feltáratlan kriptáról: kugi.blog.hu/2014/04/04/375_a_saller-kripta_belulrol_videoval

tobias2 2014.07.29. 09:12:42

Cccc... Hogy mire képesek ezek a katolikusok!

KovA 2014.07.29. 09:23:52

Szerintem nem nyomasztó az élmény, vagy talán inkább csak az "anyagközpontú" embernek.
Ami ott látható azok valójában csak ruhák - nem pedig azok az emberek akik azt viselték.
Az ember hajlamos magát azonosítani a maga testiségével - amit lát az van - amíg látja addig van.
Ám tévedés, ha látsz egy halott testet - hogy az egy ember.
Nem. Az egy viselt ruha, akárha egy turkálóban. Csak nem passzol senkire - elmúlt a divatja, és alkalmatlan eredeti funkciójának betöltésére. De alkalmas pl. akár csillárnak akár afféle gondolatébresztő "ruhabemutatónak" hogy elődeink lényegében a természettől/teremtéstől ugyanolyan ruhában jártak. "Voltunk mint ti - lesztek mint mi" találó és magvas kijelentés - ám aki üzenheti az már nincs ott - A látványra inkább ez vonatkozhatna: e testekbe (k)öltöztünk és és ezekből vetköztünk - volt olyan mint a tietek mely lesz olyanná mint a mienk.
De valójában - nem a fizikai látvány az igazi tartalom - hanem az intés, ami az egyéni élet végességére emlékeztet - a végességre, mely által a testben kapott időnek értéke van,
a végességre ami mértéket szab. A ruha elvásik - toldozható foldozható egy ideig - de nem pótolható - leszakad az életről.

mojoking77 2014.07.29. 10:04:46

Mokas, hogy a szerzo epp csak hogy a vilag legnagyobb ilyen jellegu "kialitasat" felejtette ki...
www.catacombes.paris.fr/en/homepage-catacombs-official-website
Sebaj...

2014.07.29. 22:02:41

@tobias2: Egyes katolikusok! A többség ugyanúgy eltemeti, vagy elhamvasztja a halottait, mint bárki más.

Manonne 2014.07.29. 22:46:10

Köszönöm a tippeket, megnéztem a többi kriptát is!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.03. 20:13:23

nagy cucc, párizsi katakombák, Hallstatt
süti beállítások módosítása