Múlt héten életemben először Székelyföldön jártam egy igazán különleges gasztró túrán.
Hallottam már a legendás erdélyi vendégszeretetről és arról hogy milyen jókat lehet ott enni, de gondoltam csak túloznak az emberek- hát nem! Én ennyit és ilyen finomakat 2 nap alatt szerintem sosem ettem- na de ne szaladjunk ennyire előre!![]()
Erre a gasztro túrára a Vitéz Kürtős 20. születésnapja alkalmából kaptam meghívást.Vendéglátóink, Tünde és Gáspár, a Vitéz Kürtős alapítói, illetve Irma néni - az ő receptje alapján készül a mai napig az isteni finom kürtőskalács -, és Gazsi bácsi, akik anno 2000-ben az erdélyi Székelyudvarhelyen nyitották meg a Lehel Kürtősházat, amely Magyarországon első ízben 2001-ben mutatkozott be, majd később a családi vállalkozást továbbfejlesztve útjára indult a Vitéz Kürtős márka, amellyel gondolom már ti is találkoztatok.![]()
Első állomásunk Segesvár volt - igazán varázslatos hely, nekem nagyon tetszett. Sétáltunk a szűk hangulatos utcákban, felfedeztük a középkori várat, és felsétáltunk a diáklépcsőn is amely 1642-ben épült, és 172 lépcsőfokból áll, de megéri a küzdelmet mert megmászva azt egy csodás templomhoz illetve a szász evangélikus gimnáziumhoz jutunk. ![]()
![]()
A város talán leghirhedtebb szülöttje Vlad Tepes, azaz Drakula, aki Bram Stoker könyvét inspirálta ,és aki ezreket huzatot karóba- ezért tele is van a város Drakulás szuvenírekkel- nagy vámpír rajongó lévén be is szereztem egy ilyen gyönyörű bögrét magamnak. ![]()
![]()
A segesvári csata, amit szerintem senkinek se kell bemutatni , a közeli fehéregyházi síkságon játszódott le ahol a Bem József vezette forradalmi magyar hadsereget 1849-ben legyőzte az orosz hadsereg.
Meglátogattuk Petőfi körtefáját, ahol ismert legenda szerint Petőfi Sándor a halála előtti utolsó estét töltötte , 1849. július 30-án a székelykeresztúri Gyárfás-kúria terebélyes körtefája alatt szavalta el az Egy gondolat bánt engemet című versét, mintegy jóslatként. Az eredeti körtefa ugyan már nincs túl jó allapotban, de 2017-ben az eredeti körtefa leszármazottjait visszaültették a Gyárfás-kúria kertjébe.![]()
Ellátogattunk ezen kívül még a Petőfi emlékházba is, ahol még többet megtudhatunk híres költőnkről. ![]()
Gasztró túra lévén szót kell ejtsek az ebédről es a vacsoráról is , kezdjük rögtön a híres áfonya pálinkával- ezt utazás előtt többen is a lelkemre kötötték, hogy próbáljam ki, és valóban nem csalódtam, nagyon finom volt, bónusznak pedig megkóstoltam a köményes pálinkát is. El kell ismerjem, nem szomjaztunk a nap folyamán.![]()
A másik különlegesség számomra a francia saláta volt, megszoktam hogy itthon mirelit zöldségből és almából van amit ki nem állhatok, de itt legnagyobb meglepetésemre ízletes leveszöldség és némi leveshús került a majonézes salátába , isteni finom volt, ebben a változatban már az egyik kedvencemmé lépett elő a franciasaláta.![]()
Gyönyörű aranysárga húslevest , sült csirkét, hagymás rostélyost és burgonyapürét is fogyasztottunk ebédre a sok édesség mellé, illetve aznap betekinthettünk a házi kenyér, a kenyérlángos és a kürtős kalács készítésének rejtelmeibe is . ![]()
Vacsorára pedig töltött káposzta oldalassal került az asztalra, mondanom sem kell hogy természetesen a tíz ujjunkat nyalogattuk utána.![]()
Sok időnk nem volt kipihenni ezeket a laktató ételeket, reggelire ugyanis juhtúrós puliszka, véres és májas hurka, virsli, különböző sajtok lettek feltalálva-és természetesen mindent meg kellett kóstolni !![]()
Második nap egy szénégetőbe látogattunk el elsőként, ahol megtudhattuk hogy hogyan készül a faszén, amit például grillezéshez használunk és amin a kürtőskalács is készül.![]()
![]()
Utána Tamási Áron sírjához vezetett az utunk.
A híres író 1966-ban hunyt el Budapesten. Kérésére szülőfalujában, Farkaslakán temették el. A templomkertben található sírkövön , melyet Szervátiusz Jenő, és fia Tibor, erdélyi szobrászok alkottak, a következő felirat olvasható: Törzsében székely volt, fia Hunniának. Hűséges szolgája bomlott századának. Síremléke a Hargitáról származó kb. 8 tonnás bazalttömbből készült.![]()
![]()
Majd a Mini Erdély parkba érkeztünk, ahol Erdély legszignifikánsabb látnivalóinak miniatűr változatait tekinthetjük meg - több mint kilencven erdélyi történelmi épület és középkori vár makettjét járhatjuk körbe. ![]()
Rögtön a bejáratnál borvizet kóstolhattunk, ami bevallom, nem lett a kedvencem, de legalább elmondhatom, hogy ezt is próbáltam.
Ha a parkba látogattok, semmiképp se hagyjátok ki az Orbán Balázs látogatói központot , amely Orbán Balázs életét, munkásságát és hagyatékát hivatott bemutatni .![]()
Ezután ellátogattunk a Lehel Kürtősházba, ahol a Vitéz Kürtős alapító-tulajdonosának nagymamája, Irma nagymama - aki anno éveken át járta hétvégente a környékbeli strandokat piros pettyes kötényében, karján tele kosár otthon sütött kürtőskaláccsal , mielőtt ez a csoda hely megnyitott volna- megmutatta hogyan készülnek a hagyományos sütemények és kóstolhattunk is belőlük. ![]()
A Lehel Kürtősház 2000-ben az erdélyi Székelyudvarhelyen nyitotta meg kapuit-ennek már több mint 23 éve és azóta is működik, ahol a kürtőskalács mellett más hagyományos sütemények is készülnek – a vargabélestől, a szilváslepényen át a darázsfészekig.![]()
Igencsak sűrű volt a program a második nap is, ezek után délután Székelyföld legmagasabb hegycsúcsát, a Madarasi- Hargitát másztuk meg . De csak miután bementünk a közértbe bevásárolni még a helyi csokikból is. Hogy ennyi étel hova fért el bennem, azt ne kérdezzétek!
A Madarasi-Hargita csúcsára felérve kopjafák, keresztek, fából faragott szobrok és sámánoszlopok sokasága vár minket , miután egy ,a székely és magyar közösségek számára nagyon fontos zarándokhelyre érkeztünk. Ráadásul a kilátás is pazar , jó időben több tíz kilométer távolságra is el lehet látni .![]()
![]()
Mielőtt még aggódnátok, hogy esetleg éheztünk volna a második nap, megnyugtat ok mindenkit, hogy ebédre babgulyás, vacsorára, pedig különböző sült húsok, mics, szalonna, sült gomba és egyéb finomságok kerültek az asztalra, természetesen áfonya pálinkával kísérve.![]()
Harmadik nap kora reggel sajnos már indultunk vissza, de így is nagyon élménydús volt a program, a finom ételekről nem is beszélve, szerintem ennyi idő alatt is minimum két kilót magamra szedtem.. mindenesetre biztosan vissza fogok még jönni Erdélybe, mert csodásan éreztem magam, köszönöm ezúton is a meghívást !
Kövess Instagramon vagy Facebookon további külföldi és belföldi utazós tartalmakért, még több képért,a bejegyzésekből kimaradt sztorikért, és kérdezz bátran!
https://www.instagram.com/travelling_with_me/
https://www.facebook.com/utazzunkegyutt.blog.hu
