A világ legkülönlegesebb állatkertjei: Ázsia legnagyobb madárparkja
2014. március 06. írta: 2travelers

A világ legkülönlegesebb állatkertjei: Ázsia legnagyobb madárparkja

Ázsia legnagyobb madárparkja Szingapúrban van! Ugye ezt ti sem gondoltátok volna? Pedig jól megfér a felhőkarcolók és a modern épületek mellett ez a csodás állatkert, amely már 1971 óta nyitva áll a látogatók előtt. Szingapúr városközpontjától nem messze található ez a bámulatos park, amelynek több, mint 5000 szebbnél szebb és színesebbnél színesebb kis lakója van. Sőt, néha nem is olyan kicsik... na de ne szaladjunk ennyire előre! A Jurong madárpark nem csak madárrajongóknak lesz nagy élmény! Nekem elhihetitek, én aztán tartok a kis tollasoktól, de így a természetes környezetükben tényleg lenyűgözőek, és már-már kezdtünk is összebarátkozni.

photo 2_2.JPGRögtön a bjáratnál gyönyörű virágkompoziciók fogadnak

 

IMG_0959.JPG

A park bejárata

Ez a park a világ legnagyobb madarakra specializálódott állatkertje, az itt élő fajok számának tekintetében. Több, mint 400 különleges madárfaj repül, úszkál vagy sétálgat a körülbelül 20 hektáron elterülő park területén. Érdemes először a bejáratnál induló kisvasútra felszállni és azzal menni egy darabig- ha rám hallgattok,egészen pontosan a lóri röpdéig - ami egyébként amúgy is csak az első megálló- ,mert addig felfelé kell kutyagolni a dombon, és a 30 fokban az annyira nem nagy élmény. Ha lusták vagyunk persze mindig várhatunk a kisvonatra, 10 percenként jár, de érdemes gyalog bejárni a parkot, hogy mindent megnézhessünk. A bejáratnál kapott térképpel amúgy teljesen jól el lehet igazodni! Több ún. madárház is van a park területén, de ezek igazából nem házak, hanem hatalmas elkerített kertek.

IMG_0952.JPG

Érdemes gyalogosan is bejárni a parkot

Nekem legjobban a lóri papagájok röptetője tetszett. Ez egy 3000 négyzetméteren elterülő 9 emelet magas fás kert amelyek függőhidak kötnek össze. Több, mint 1000 kismadár lakik itt, és igen barátságosak, pláne, ha a bejáratnál vásárolt speciális nektárt kínáljuk fel nekik, akkor egyből az ember kezére, vagy a karjára ülnek, ahányan csak odaférnek és vígan lakmároznak. Arra fel kell készülni, hogy nagyon sokan fognak érkezni a nektár láttán, a mellettem levő leányzó úgy megijedt a hirtelen odarepülő sok madártól, hogy sikítva eldobta a tálkát, és menekülőre fogta, elég vicces látvány volt, nálam jobban csak a saját barátai röhögtek rajta!

1902928_597036723713296_543382939_n.jpg

Várják a nektárt

IMG_0996.JPG

Éhesek a madárkák

Kövess minket Facebookon, hogy még több képet láss, amelyek a bejegyzésből kimaradtak, és hogy ne maradj le az új, izgalmas irásokról és a hamarosan feltöltésre kerülő videókról sem!
A világ legkülönlegesebb állatkertjei rovatunkban Ázsia, Európa, és Amerika legkülönlegesebb állatkertjeit, szafariparkjait, állatmenhelyeit mutatjuk be nektek!

https://www.facebook.com/utazzunkegyutt.blog.hu

 

 

photo 1_2.JPGŐ egészen közel merészkedett

A következő állomás Vizesés-madárház, ami persze szintén nem egy hagyományos értelemben vett madárház, hanem egy az esőerdőket idéző park, ahol 600 szabadon kószáló madár társaságában tehetünk egy sétát. Itt található a világ egyik legnagyobb mesterséges vízesése is,30 méter magas és gyönyörű szép! (Nem tudom, hogy mi van a szingapúriakkal, és a mesterséges vízesésekkel, de a Gardens by the Bay-ben is található egy ember által épített 35 méter magas vízesés, erről egy korábbi bejegyzésben írtam már: http://utazzunkegyutt.blog.hu/2014/01/28/gardens_by_the_bay-_az_orok_tavasz_es_az_esoerdok_vilaga_szingapurban ) Az itt található kávézóban megpihenhetünk, és szemlélhetjük az asztalok közt kíváncsiskodó különleges madarakat. Ők is „lelkesen” szemlélnek minket, és sétálgatnank az asztalok között, vagy odaülnek az asztalok felett levő ventillátorok szélére- én majdnem infarktust kapta, hogy nehogy bedarálja a kismadárkát a ventilátor, de hál’Istennek okosabbak ők annál.

photo 3_2.JPG

Ez a mesterséges vizesés 30 meter magas

A park soron következő látvánonyossága a Flamingó-tó, itt több száz flamingó sütkérezik a napon, igazán fenséges látványt nyújtanak. Flamingóból is több fajta van, mint ezt megtudtam, nekem a bejáratnál lévő kisebb tóban levők jobban tetszettek, szóval érdemes tüzetesen körbenézni!

photo1 1.JPG

Gyönyörű flamingók

 

A Pelikán-medencében látható a világ egyik legátfogóbb gyűjteménye a pelikán fajoknak. A speciálisan megépitett üvegfalú medencében megfigyelhetjük, hogy hogyan úsznak, és merülnek le halért a pelikánok. Itt egyébként minden nap délután 2-kor tartanak is bemutatót a látogatóknak.

 photo 53.JPG

 

 Pelikán etetést is megtekinthetnek a látogatók

 

photor 2.JPG

Engem kicsit emlékeztet a budapesti állatkertben lévő tóra, ti hogy vagytok vele?

Sétánk során elhaladunk a Hattyú- tó mellett is, ezt is gyönyörűen megcsinálták! Külön részlege van a ragadozó madaraknak, struccoknak, tukánoknak,pingvineknek is. A pingvineket egyébkén rögtön a bejáratnál tekinthetjük meg, az Afrikából származó pingvinek kint sütkéreznek a napon, míg antarktiszi rokonaik a hűvös üvegfalú medencében úszkálnak. Sok érdkességet megtudhatunk itt a pingvinekről, többek közt azt is, hogy a legmagyobb császárpingvin 132 cm magasra nőtt, és 42 kilós volt. Hát, nem örülnék ha szembejönne velem, az biztos!

photoz 4.JPG

Oda lehet állni a 132 cm-es pingvinhez miheztartás végett, és elképzelni hogy mere szaladnánk, ha szembejönne

 

IMG_0954.JPG

IMG_0955.JPG

Könnyen rájöhetünk, hogy melyek az antartiszi és melyek az afrikai pingvinek

A séta végére érve, közel a kijárathoz található a park kutató központja, ahová mi is betekintést nyerhetünk. Ez az egyik legérdekesebb része a parknak. Csak 2012-ben nyilt meg a nagyközönség előtt ez a részleg (a park maga egyébként már több, mint 40 éve létezik), amely betekintést enged a szinfalak mögött folyó munkába, fajvédelmi programokba. Láthatjuk például, hogy hogyan óvják meg az elhagyott fiókákat, vagy a veszélyeztetett madarak tojásait, hogyan szoktatják össze a fiókákat a többi madárral, tényleg nagyon érdekes!

photo 4_2.JPG

photo 5_2.JPG

Ök még cask másfél-két hónaposak voltak ottjártunkkor

Sokféle, egész napra elegendő program van a parkba, amin sétánk befejeztével részt vehetünk. Különböző show-műsorokkat is megtekinthetnek a látogatók. Papagájok, flamingók, sólymok, csak választani kell. Vagy részt vehetnek, strucc-, flamingó-, illetve pelikán etetésen, illetve fotózkodhatnak óriáspapagájokkal is.

photo r1.JPG

Egy fotót, valaki?

A hosszú nap után beülhetünk egy hamburgerre a kijáratnál található Bongo Burgersbe, amely a dzsungelt idéző berendezése és állatos székei miatt a gyerekeknek különösen nagy élmény. Megéri legalább egy fél napot rászánni a park megtekintésére, mert ilyet máshol nem sűrűn fogunk látni!
A világ legkülönlegesebb állatkertjei rovatunkban Ázsia, Európa, és Amerika legkülönlegesebb állatkertjeit, szafariparkjait, állatmenhelyeit mutatjuk be nektek!

Kövess minket Facebookon, hogy le ne maradj a következő bejegyzésről, egyéb izgalmas írásokról, és a hamarosan feltöltésre kerülő videókról sem!

https://www.facebook.com/utazzunkegyutt.blog.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr995845513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása