A bevásárlóutcáról a középkorba: Begijnhof, Amszterdam
2014. március 30. írta: 2travelers

A bevásárlóutcáról a középkorba: Begijnhof, Amszterdam

A Begijnhof, más néven Beginaudvar Amszterdam szívében rejtőzik- de ezt értsük szó szerint, mert tényleg nagyon el van dugva! Egy kis átjárón keresztül lehet a bevásárlóutcáról megközelíteni, de még egy tábla sem utal az ottlétére. Pedig ez a csodás, középkori házakat rejtő udvar megér egy misét - szó szerint! Ugyanis egy női vallási mozgalom tagjai éltek itt, na de ne szaladjunk ennyire előre.

 photo 1_4.JPG

Ez a látvány tárul az ember elé, ahogy belép Begijnhofba

Én is teljesen véletlen keveredtem oda, először az Anna Frank házba indultam, ahol olyan sor állt, hogy esélytelennek tűnt a bejutás-ha nem várakozott ott 200 ember legalább, akkor egy sem-, majd a Királyi Palota felé vettem az irányt, ami pedig zárva volt. Ilyen az én szerencsém! Gondoltam sétálgatok egy kicsit a bevásárlóutcán - abból baj nem lehet - és közben megnézem a jó turistához méltón magammal cipelt térképet, hogy mégis hova tovább. Ekkor tűnt fel, hogy alig pár száz méternyire tőlem ott van Begijnhof- előző nap amúgy már legalább kétszer elsétálhattam mellette - úgyhogy arrafelé vettem az irányt. Csak a bejáratnál álldogáló kis nyugdíjas turistacsoport jelenléte utalt arra, hogy ott az átjáró végében valami lehet, még mindig semmi kiírás vagy jelzés.

photow 3.JPGIgy néz ki a bejárat- és természetesen ott van a kedves nyugdijasokból álló turistacsoport

Kövess minket Facebookon, hogy még több képet láss, amelyek a bejegyzésből kimaradtak, és hogy ne maradj le az új, izgalmas irásokról és a hamarosan feltöltésre kerülő videókról sem!

https://www.facebook.com/utazzunkegyutt.blog.hu

 

 

A kapun belépve viszont csodálatos látvány tárul az ember elé. Az régi házakkal szegélyezett udvarban nyílnak a színpompás, sárga, kék virágok, az udvar közepén egy tornyos kis templom áll, az egész olyan mintha hirtelen egy másik világba csöppentünk volna a zsúfolt utcáról. Ez az érzés csak felerősödik, ahogy végigsétálunk a csendes, békét árasztó udvaron.

phowto 4.JPG

A házakban mind a mai napig laknak

Mint azt megtudtam, illik is csendben maradni, ugyanis a mai napig lakják a kis a házakat, és ugye illik tiszteletben tartani az ott lakók nyugalmát. A kápolna is csodaszép, mindenképp nézzétek meg azt is, ha erre jártok! A mai világban már csodaszámba megy, hogy belépődíjat nem kérnek, mind az udvart, mind a kápolnát ingyen lehet megtekinteni. Én azért bedobtam egy eurót a kápolnában lévő perselybe, de persze ki-ki tegyen saját belátása szerint!

photo 2_4.JPG

Tavasszal nyilnak a csodaszép szines virágok az udvarban

A beginák jámbor, katolikus, egyedülálló nők voltak, akik segítettek a rászorulókon, akár az apácák, de viszont nem szerettek volna egy zárdában élni, ezért nem tették le a fogadalmat. Beginjhofra már 1389-ban is tettek utalást a fennmaradt források. Sajnos a korabeli faházak nem maradtak fenn, az 1400-as években kétszer is tűzvész pusztított Amszterdamban, és házak is a tűz martalékaivá váltak. Az udvarban látható házak főleg az 17. és a 18. Századból maradtak fenn, kivéve egyetlen házat, a „ Houten Huys no. 34”táblával ellátott házikót, amelyet teljesen felújítottak ugyan, de az 1400-as évek közepe óta ott áll. Amszterdam központjában mindösszesen két faház maradt meg napjainkig, azok közül ez az egyik.

photo 5_4.JPG

A "Houten Huys no. 34" bejárata

 

photo w5.JPG

A "Houten Huys no. 34" messzebről fotüzva, itt jól látszik ahogy a kisebb faházat közre fogja a két épület

A 1578-1795 között a római katolikus gyakorlása tilos volt Amszterdamban. A római katolikus egyház vagyonának túlnyomó részét elkobozták, amikor a város protestáns lett. De a beginákat békén hagyták, miután az udvarban álló házak a nők személyes tulajdonai voltak. Így lett Begijnhof udvara több mint 200 évig a a túlnyomórészt protestáns Amszterdam szívében álló római katolikus terület. Ám 1607-ben az udvar közepén álló templom a protestánsok kezére került, a városi tanács döntése alapján. Innentől fogva titkos házi templomokat kellett, hogy alapítsanak a beginák. 1671-ben végülis „hivatalosan” is a 31. szám alatt álló házban lett a kápolna-ezt tekinthetjük meg a mai napig.

photo 3_4.JPG

Az udvarban álló templom 1607-ben a protestánsok kezére került

 

photow 1.JPG

A házi kápolna bejárata

photo 4_4.JPGA kápolna belülről

photo 2w.JPG

Amszterdam egyik legérdekesebb látnivalója, ha tehetjük, mindenképp tegyünk itt egy sétát

Az utolsó begina 1971-ben hunyt el, de mindmáig csak nők lakhatnak az udvarban. A hely történetének ismerete csak még érdekesebbé teszi az udvarban tett sétát! Érdemes megkeresni, szerintem Amszterdam látnivalói közül ez az egyik legérdekesebb, és ráadásul tényleg a város központjában van, térképpel nem lehet elhibázni!

Kövess minket Facebookon, hogy még több képet láss, amelyek a bejegyzésből kimaradtak, és hogy ne maradj le az új, izgalmas irásokról és a hamarosan feltöltésre kerülő videókról sem!

https://www.facebook.com/utazzunkegyutt.blog.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr815885659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása