Őrült partik és trendi cuccok a New York-i gótikus templomban
2014. április 10. írta: Manonne

Őrült partik és trendi cuccok a New York-i gótikus templomban

Külföldön egyáltalán nem meglepő, ha egy templomot nem rendeltetésszerűen használnak. Mostanában több cikk is volt a témában a neten, gondoltam én is írok egyet, ami legalább olyan érdekes, mint a többi. New Yorkban, a 20. utca és a 6. Avenue sarkán van egy régi templomépület, ahonnan hangos house zene szól, és ahol divatos ruhákat árulnak.

IMG_6197_1.JPG

A templom valaha az Episzkopális Egyházhoz tartozott, és 1844-45-ben épült gótikus stílusban. Az 1970-es évek elején a plébánia egy másikkal egyesült, így a templomot "kivonták a szentség alól", és az épületet eladták. Az első tíz évben egy drogrehabilitációs program működött ott, majd 1982-ben Peter Gatien vásárolta meg. A történet itt válik igazán izgalmassá.

Kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le az új történetekről, és a hamarosan feltöltésre kerülő videókról!

 

Gatien jól ismert alakja volt az éjszakának, több diszkó is a tulajdonában volt, a "New York-i klubok királyának" nevezték. A Limelight eleinte rockos hely volt, de a 90-es években egyre inkább az elektronikus és a gót zene irányába hajlott a kínálat. Természetesen megjelentek a party drogok is, mint bármely más szórakozóhelyen. Óriási bulikat tartottak az egykor felszentelt falak között. Erről 2003-ban készült is egy film, a Partyszörnyek, Macaulay Culcinnal a főszerepben. A "Reszkessetek betörők!" után igazán sokkoló, de ha érdekel Titeket a 90-es évek New York-i éjszakai élete, akkor érdemes megnézni. Külön érdekesség, hogy Marilyn Manson is játszik benne, egy drogos transzvesztitát, hatalmas tűsarkúban, hosszú, szőke parókával.

Ilyen bulik voltak:

 431268_333330026713178_740564391_n.jpg

limelight-movie-poster.jpg

(Ez a dokumentumfilm plakátja, de szerintem megragadja a lényeget)

Volt dress code rendesen:

new-york-club-kid-ernie-glam-interview-leigh-bowery.jpg

1995-ben a hatóságoknak elege lett abból, hogy úgy folyik a drog, mintha a csapból engednék, így bezárták a helyet, bár a 90-es évek során többször is újra megnyitott.

Michael Alig, a híres "club kid" egyszerű, vidéki fiúként csöppent bele ebbe a világba, bulikat szervezett, és persze drogozott. 1996-ban azzal került a média kereszttüzébe, hogy megölte a srácot, aki a drogot szerezte neki, mert nem volt pénze kifizetni. Nagyon nem volt képben, szóval ezt nyilvánosan be is vallotta. Persze lecsukták, mostanában szabadul, 18 év után, ha minden igaz. Az akkori kedvese azóta egy vagyont kaszált azzal, hogy megírta a történetüket.

A Limelight utolsó tündöklése Avalon néven futott, 2003-2007-ig, amikor végképp bezárták. Akárkit megkérdeztek New York-ban, hogy járt-e ott, az büszkén meséli majd, hogy persze, és mennyire szerette. Nem a drogok miatt. Elmondhatjuk, hogy igazán ikonikus, egyedi hely volt, a bezárásával egy korszak ért véget. New York teljesen megváltozott, az éjszakai élet mára sokkal kevésbé "eseménydús".

2001-ben egy dokumentumfilmet is forgattak Limelight címmel, ha érdekel Titeket a téma, csak ajánlani tudom.

2007 óta egy ruhabolt működik ott. Ilyen volt, és ilyen lett. Hááát, nem ugyanaz...

391528_10151136307401535_1883780243_n.jpg

limelight-marketplace.jpg

 

Még mindig elég bizarrnak tűnik az ötlet, hogy a színes üvegablakok mellett összehajtogatott pulóverek vagy ingek sorakozzanak, de az emberek már megszokták a látványt.

IMG_6201_1.JPG

 

A Palladium ma divatmárka, de valaha Gatien egyik klubjának a neve volt.

IMG_6199_1.JPG

 

Igyekeztek hűek maradni az eredeti díszítésekhez:

IMG_6198.JPG

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr1006003660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása