Villa San Michele, Anacapri gyöngyszeme
2014. augusztus 11. írta: Manonne

Villa San Michele, Anacapri gyöngyszeme

Capri Nápolyból könnyedén elérhető komppal. A zajos, nyüzsgő és zsúfolt város után Capri igazi gyöngyszem. Keskeny, meredek utcák vezetnek fel a kikötőből az apró városközpontba, illatos virágok növik be a kőkerítéseket. Ne feledjük, Capri a leggazdagabbak kedvelt nyaralóhelye, szóval az összes híres tervező boltját megtalálhatjuk a szigeten.

4_capri (13).JPG

4_capri (17).JPG

Anacapri még feljebb van, 777 lépcső vezet fel hozzá, meg egy keskeny, kanyargós kis út, ahol az az érzésünk támadhat, hogy a busz azonnal lezuhan a sziklás hegyoldalon, bele a tengerbe. Anacapriban található a Villa San Michele, amit Axel Munthe építtetett, és a regényével tett világhírűvé.
Kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről, és a többi képről!
Munthe élettörténete olyan olvasmány, amit nem volna szabad kihagynia senkinek. A svéd származású orvos Párizsban végzett. Később Párizsban és Rómában dolgozott, de Nápolyban volt az egyik legsúlyosabb kolerajárvány idején, ezzel a saját életét is komolyan veszélyeztetve. Rajongott az állatokért. Sikeres és népszerű orvos volt, tehetős ügyfélkörrel. Tudott bánni az emberekkel, és megértette őket.
Szenvedélyesen szerette Caprit, azon belül is a hegyen található Anacaprit, ahol egykor Tiberius római császár nyaralója is állt. A környék tele volt romokkal és törött márvánnyal, mikor Munthe először járt ott. Élete egyik fontos célja volt, hogy megvásárolhassa a telket, és egy házat építhessen ott, megmentve az ókori műalkotásokat az enyészettől. A helybeliek ugyanis nem igazán tisztelték a romokat. Önéletrajzában ("San Michele regénye") úgy emlékszik vissza, hogy egy szellem vezette oda, és ígérte meg neki, hogy egyszer az a föld az övé lesz.
Évekkel később, immár sikeres orvosként valósította meg az álmát, s építette fel a Villa San Michelét. A hatalmas teraszok a mélykék tengerre néznek, a ház római kori szobrokkal és domborművekkel van tele. (Szerintem stressz ellen egy ilyen terasz hatásosabb, mint bármilyen légzőgyakorlat).

5_san_michele (2).JPG

5_san_michele (3).JPG

5_san_michele (5).JPG

A kedvencem a vörös gránit szfinx, amivel Munthe, a könyve szerint, először egy álomban találkozott. Azt látta, hogy a tenger fenekén várja a többezer éves szobor. Szinte beszélt hozzá. Az, hogy valójában hogy találta meg, tulajdonképpen titok marad, az egész történet olyan, mint egy elmosódott lázálom, de a lényeg, hogy a szfinx tényleg a tengerben várta. A könyv elolvasása után látni, ahogy a vörös márvány szikrázik a napsütésben, hihetetlen élmény.
A tágas kertben különböző virágok és más növények pompáznak, a márvány sétányok mellett padok vannak, ahol pihenhetünk a fák hűs árnyékában. Lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre, látni a kikötőt, a hajókat, és a teljes szigetet.
5_san_michele (13).JPG
5_san_michele (11).JPG

Jártatok már Caprin? Esetleg voltatok a Villa San Michelében? Hogy tetszett?

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr166538797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása