Meseházikó Barcelonában - a varázslatos Casa Vicens
2020. április 30. írta: 2travelers

Meseházikó Barcelonában - a varázslatos Casa Vicens

Minden elkezdődik valahol. A katalán építész, Antoni Gaudí története itt kezdődött el. Mindössze 31 éves volt, amikor megalkotta a Casa Vicens-t, melynek mai napig a csodájára járnak.

 thumbnail_15.jpg

 

Az első lakóház, amelyet tervezett, már láttatni engedi kibontakozó zsenialitását, formabontó ötleteit, és kivételes tehetségét. A ház, amely az Unesco Világörökség része, csak 2017 végén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

 

thumbnail_13.jpg

 

Már régebben jártam Barcelonában, és nem is értettem, hogy ezt a csodát miért nem láttam akkor, de később kiderült, hogy akkor még javában folyt a restaurálása, és csak nemrégiben készült el. Még mindig nem annyira ismert, mint a Casa Battló vagy a Casa Milá, amelyeket szintén a katalán modernizmus atyjaként emlegetett Gaudí tervezett, pedig legalább ugyanolyan gyönyörű és különleges. Kevésbé központi helyen van, egy kis utcában, ugyanakkor könnyen meg lehet találni, a buszmegálló körülbelül két perc sétára van tőle. Viszont itt nem voltak kígyózó sorok, és nem álltak százasával a turisták a ház előtt fotókat készíteni. Meg kell mondjam, nekem sokkal jobban tetszett, mint a másik kettő, a harsány színek, az iszlám és japán építészeti stílus felbukkanó jegyei miatt sokkal varázslatosabbra sikerült ez az épület, és ha valaki azt mondaná, hogy a három közül csak egy házat nézhet meg, akkor biztosan ezt ajánlanám.

 

thumbnail_14.jpg

 

A Casa Vicens 1883-1885 között épült Barcelonában egy ingatlanbróker, Manuel Vicens i Montaner megbízásából, innen kapta a nevét is. 1925-ben eladásra került ez az egyedi otthon, és háromcsaládos rezidenciává alakították át, így már nem az eredeti formájában látható. Később egy spanyol bank vásárolta meg és restaurálta, hatalmas erőfeszítéseket téve az eredeti állapotok visszaállítására.

Először a kertbe lépünk be, amit sajnos nem sikerült helyreállítani, így az eredetileg ottlevő vízesés és szökőkút helyett most egy kávézó teraszán találjuk magunkat, ami végülis nem baj, mert így egy kávé társaságában csodálhatjuk meg a házat kívülről.

 

thumbnail_5.jpg

 

Belépve az előszobából az étkezőbe jutunk, itt már szembeötlő mennyire díszes, már-már túldíszitett a ház, ugyanis a falakat 32 olajfestmény borítja, mindemelett egy kerámia kandalló foglalja el a központi helyet, plusz a plafon is díszítőelemekkel van tele.

thumbnail_1_1.jpg

Ez a szoba nem lett a kedvencem, de a dohányzószoba már annál inkább. Picike, de ez a ház ékköve, az iszlám építészeti stílus jegyeit viseli, és többé-kevésbé sikerült az eredeti színes falakat, üvegeket helyreállítani. Ugyan csak nagyon ritkán dohányzom, de ebben a szobában megjön hozzá az ember kedve!

thumbnail_4.jpg

 

thumbnail_16.jpg

 

A másik kedvencem az étkezőből nyíló fedett terasz volt, a kényelmes padokkal, virágmintás csempékkel,és kis szökőkúttal.

thumbnail_7.jpg

 

thumbnail_6.jpg

Az első emeleten található még egy terasz, a hálószobák és a fürdő, a másodikon több szoba, köztük a kék szoba ,amely Gaudí építészetének egyik sajátosságát demonstrálja, hogy hogyan lehet természetet, a kinti világot bevinni a belső térbe - olyan a szoba érzésre mintha egy kertben lennénk, de ezt az érzést képeken lehetetlen visszaadni sajnos. A fürdőszoba dekorációja engem nagyon megfogott, ugyanis valamilyen indíttatásból egy fa került a kádba!

thumbnail_8.jpg

 

A ház egyébként 3 szintes, a padláson egy állandó kiállítás található, és onnan jutunk fel a tetőre, ami egy másik világba repít. Személy szerint én egy picit Marokkóban éreztem magam, valószínűleg az építészeti jegyek miatt. A tetőterasz arra volt hivatott, hogy az ember elmeneküljön Barcelona zajától - és ezt a funkcióját tökéletesen betölti a díszes kis tornyocskáival, színes cserepeivel és a kovácsoltvas virágocskákkal.

thumbnail_3_1.jpg

 

 

thumbnail_16_1.jpg

 

Remélem meghoztam a kedveteket, hogy meglátogassátok a Casa Vicens-t ! Antoni Gaudí Barcelona építészetének legmeghatározóbb alakja, és jó tudni hogy ő is kezdte valahol- és szemmel láthatólag nem is akárhol!

 

Kövess Facebookon vagy Instagramon még több képért,a bejegyzésekből kimaradt sztorikért, és kérdezz bátran!

https://www.instagram.com/travelling_with_me/

https://www.facebook.com/utazzunkegyutt.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr1215648366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása