Top 7 látnivaló Jordánia fővárosában, Ammánban
2021. február 18. írta: 2travelers

Top 7 látnivaló Jordánia fővárosában, Ammánban

Ez a hangulatos, történelmi látnivalókban is gazdag pezsgő város sajnos még annyira nem népszerű a turisták körében, de remélhetőleg ami késik, az nem múlik !
Sajnos sok látogató kihagyja Ammánt, amikor Jordániába utazik, és inkább Petra nevezetességeit, a Wadi Rum sivatagot és a Holt-tengert részesíti előnyben.  Szerintem ahhoz hogy az ország sokszínűséget , történelmét, és kultúráját megismerjük, mindenképp meg kell látogatni a fővárost.

thumbnail_1_7.jpg

Ideutazás előtt érdemes megvásárolni az úgynevezett Jordan Pass-t ami tartalmazza a vízum költséget , és belépőt a legtöbb nevezetességhez is. Jelenlegi ára 99 USD  - de ha csak a vízumot vennénk meg és egy egy napos Petra belépőt váltanánk, már az 126 USD lenne, szóval akárhogy is nézzük, megéri !

Szállást is viszonylag jó áron lehet találni , kettőnknek 61 ezer Ft volt 3 éjszaka reggelivel egy hostelben , saját ( nem megosztott) hálóval és fürdőszobával, a városközpontban a híres Rainbow street szomszédságában . Itt sok étterem, bár, és vízipipázó is található, este legalább nem kell messzire menni.


Tudni kell, hogy Amman nagyon biztonságos, és a helyiek nagyon segítőkészek, és kedvesek. Például amikor térképpel a kezünkben tanácstalanul bolyongtunk az utcán egy helyi bácsi odajött segíteni, és elvitt minket autóval a keresett úticélhoz, és nem kért érte semmit, csupán örült, hogy külföldiekkel beszélgethetett.


Ammán túl nagy ahhoz hogy gyalog bejárjuk, ráadásul 17 dombon áll a város, szóval kihívás gyalog közlekedni , de használhatjuk az ubert vagy annak helyi verzióját.Induljunk is neki!
A látnivalókat csupán beszámozom, mert egy valós sorrendet nagyon nehéz lenne felállítani, ugyanis mindegyik más miatt érdekes.


1.  Souk -látogass el egy helyi piacra


A souk-on - azaz piacon mindig zajlik az élet. Mindenképp látogassunk el egyre. Pláne ha kezdünk megéhezni. A Hussein király mecsetje mellett kezdődő piacról szinte kiárad az aszalt gyümölcsök , szirupos édességek illata.
A helyiek is itt vásárolnak, gyönyörű zöldségek , gyümölcsök , illatos fűszerek, sajtok, édességek, kövér olivabogyók , sós magvak, és még sokféle finomság kapható itt. Mondanom sem kell, hogy persze jól bevásároltunk, meg is volt az ebéd.


thumbnail_5_5.jpg


thumbnail_2_7.jpg


thumbnail_6_5.jpg


2.  Ammáni római színház

Az II. században épült ammáni római színház  kihagyhatatlan látnivaló ! A hatezer ember befogadására alkalmas színházban a mai napig tartanak néha előadásokat . Érdekesség, hogy a színház északi irányba van tájolva, hogy ne süssön a nézők szemébe a nap . Akármilyen nehéznek is tűnik, érdemes felmászni a legutolsó sorig, onnan lhet jól belátni az egész színházat, és elképzelni, hogy milyen lehetett régen. A nézőtér egyúttal remek hely arra is, hogy a piacon vásárolt falatokat kényelmesen elfogyasszuk !
A Jordan Pass ide is jó. A helyiek kedvességét mutatja az is, hogy persze a szálláson hagytam mindkettőnk kártyáját-amire a kasszánál jöttem rá. Elmondtam, hogy mi a helyzet, és ki akartam fizetni a belépőt, de nem engedték, mondták, hogy menjünk be nyugodtan. Európában nem gyakran tapasztalni ilyesmit .

thumbnail_3_7.jpg


thumbnail_4_5.jpg


thumbnail_7_5.jpg


3.  I. Abdullah király mecset


A kedvencem! Bevallom, egy kicsit felkészületlenül indultam neki ennek az utazásnak, és ezt a mecsetet az autóból pillantottam meg, és egyből eldöntöttem, hogy itt meg kell állni. Jól választottam , mert ez az egyetlen mecset, amelyben szívesen látják a nem muzulmán látogatókat.
A mecset viszonylag új, 1989-ben fejezték be, egyszerre hétezer hívő befogadására alkalmas, plusz még háromezren elférnek  a kertjében. A kupolája 35 méter átmérőjű, amelyet egyetlen oszlop sem tart.  A belső falára a Koránból vett idézeteket faragtak.
Ide persze rövidujjúban nem lehet bemenni, de a bejáratnál adtak egyből megfelelő öltözetet is. Kifelé jövet az ajandékboltba persze mindent el akartak adni, de csak egy hűtőmágnest vettem emlékbe. ( csak mágnest és és maximum egy bögrét hozok haza az utazásokról -de ezt ők nem tudták :) - plusz az emlékeimet, ez már régi szabály - 20 éve még megvettem a plüss tevét és a kávéskészletet, de egy idő után elkezdtek elárasztani a haszontalan dolgok, és valahol gátat kellett ennek szabni )

thumbnail_19_1.jpg


thumbnail_21_1.jpg


thumbnail_20_1.jpg


4.  Ammáni Citadella

A legtöbb turista ide biztosan ellátogat, ugyanis innen nyílik a legcsodálatosabb kilátás a városra. Ez a domb egyike a hétnek ( Dzsabal Kala) , amelyre eredetileg a város épült .
Itt találhatóak Herkules templomának romjai, amelynek még a maradványai is monumentálisak. Felmerül az emberben a kérdés,hogy vajon hogyan tudtak 1800 évvel ezelőtt ilyesmit építeni.
Ezen kívül megcsodálhatjuk még a Bizánci bazilikát -már ami maradt belőle, és az ókori ciszternát-azaz a víztározó rendszert, amely 1000 köbméter víz tárolására is alkalmas volt akár!


thumbnail_9_5.jpg


thumbnail_10_5.jpg


thumbnail_22_1.jpg


5. Falafel -a város leghíresebb falafelje , a Hashem étteremben

Falafel rajongók figyelem! Kihagyhatatlan hely! 
1952 óta majdhogynem változatlan formában várja az idelátogatókat . Ne gondoljunk semmi elegánsra, műanyag székeken, az utcán, két épület közt tudunk leülni , étlap nincs, de mindenki tudja, hogy mit kell rendelni. Természetesen falafelt! Én azért egy hummust is kértem hozzá, biztos, ami biztos! Többféle étel közül lehet válogatni, de az étterem vegetáriánus. Szerintem mindent megettem az utolsó morzsáig, nagyon finom volt!


thumbnail_12_3.jpg


6.  A királyi automúzeum

Nem kell ahhoz fanatikus autórajongónak lenni hogy élvezze az ember ezt a múzeumot- én sem vagyok az, és mégis nagyon tetszett ! A különleges gyűjtemény az 1910-es évektől egészen napjainkig mutatja be a királyi család autóit. Mindegyik autónak története van, érdemes elolvasni a kiírásokat, nagyon érdekesek. Kevesen tudják, hogy a néhai Hussein király, aki 1999-ben hunyt el, lelkes és tehetséges autóversenyző volt. A versenyeknek, amiken elindult, körülbelül a felét meg is nyerte.

thumbnail_14_3.jpg


thumbnail_16_3.jpg


thumbnail_13_3.jpg


thumbnail_15_2.jpg


7. A kilátás


Miután -mint az már említettem- a város dombokra épült , ne hagyjunk ki egy alkalmat se , hogy gyönyörködjünk a kilátásba. Szerencsére a szállásunk tetőteraszáról is mesés kilátás nyílt a városra, még a Citadellát is láttuk kávézás közben. Nem is kell ennél jobb hely egy reggelihez !


thumbnail_23_1.jpg


thumbnail_24_1.jpg


Remélem meghoztam a kedveteket a jordán főváros , Ammán felfedezéséhez !


Kövess Facebookon vagy Instagramon még több képért,a bejegyzésekből kimaradt sztorikért, és kérdezz bátran!

https://www.instagram.com/travelling_with_me/

https://www.facebook.com/utazzunkegyutt.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr5016431960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása