Top 3 Budapest-közeli kirándulóhely
2021. március 24. írta: 2travelers

Top 3 Budapest-közeli kirándulóhely

Nem kell messzire menni a fővárostól ahhoz, hogy egy jót kirándulhassunk és csodálatos helyeket fedezhessünk fel, legyen szó akár különleges barlangokról, mesebeli vízesésekről vagy modern kilátókról, mindet megtalálhatjuk a közelben . 

thumbnail_6_6.jpg

Szelim - barlang

A Tatabánya felett magasodó Turul szobortól mindössze pár percnyi sétára található ez a páratlan szépségű barlang.
Ha már itt vagyunk , a Turul szobrot is feltétlen csodáljuk meg közelről ! Tudtátok, hogy a honfoglalás ezredik évfordulója alkalmából állították, hét másik társával együtt, de az ország különböző pontjain található turulmadarakból már csak ez az egy van?
Ez a hatalmas bronzmadár Tatabánya jelképévé vált, a Kő-hegyen áll, és az innen induló tanösvényen keresztül juthatunk el pár perc alatt a Szelim-barlanghoz.

thumbnail_41.jpg

A barlang egy teremből áll, ami 18 méter magas, és 45 méter széles, és két hatalmas kerek nyílása van felszínre, ezért ennyire látványos.
Több bejárata is van, egész pontosan három, amelyekből az egész Tatai-medencére csodás kilátás nyílik.
Minden leírás úgy kezdődik , hogy ez Magyarország egyik legismertebb barlangja- ezek szerint én teljesen le voltam maradva, mert idén hallottam róla először - mindenestre tényleg kihagyhatatlan, ebben biztos vagyok.

thumbnail_1_8.jpg

thumbnail_8_6.jpg

Prédikálószék 

Ezért a csodálatos kilátásért meg kell ám dolgozni, a legrövidebb túraútvonal is 10.5 km.
De az elénk táruló látvány valóban mesébe illő, megéri a fáradtságot.
Prédikálószék a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja a maga 639 km-es magasságával, és az ország egyik legcsodásabb kilátása innen nyílik - nem csak az egész Duna-kanyart láthatjuk be innen,hanem megcsodálhatjuk a Börzsöny és a Mátra vonulatait is.

thumbnail_4_6.jpg


A csúcs 3 irányból is megközelíthető, Dömösről, Pilisszentlászlóról és Dobogókőről.
Az itt található Prédikálószék-kilátó nem is olyan régen, 2016-ban épült ide.
Mindössze 12 méter magas és 3 szintes, de ha felfelé haladunk , az egyre szélesedő teraszoknak köszönhetően fokozatosan nyílik meg a szemünk előtt a dunai panoráma, ami nagyon különleges élményt nyújt. 

thumbnail_5_6.jpg

Mellette padok, asztalok találhatóak, ahol meg lehet pihenni, sőt még tűzrakóhely is van, ha valaki úgy dönt hogy felsétáltat ide egy kis szalonnát és hagymát !A kilátó tetején két webkamerát helyeztek el, illetve ingyenes wifi is elérhető.
Koller József, Ybl-díjas építész tervezte a kilátót - és bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt években nem tétlenkedett, az ő tervei alapján készült több fa kilátó is, a Hármashatár-hegyre, a Pilis-tetőre, és Piliscsaba fölé is ő álmodta meg a különleges fa építményeket. 

thumbnail_3_8.jpg

Lajos-forrás Ösvény

Lajosforrás és környéke igencsak népszerű kirándulóhelynek számít manapság, mert több túraútvonal is érinti, ráadásul Szentendréről könnyen megközelíthető autóval. 

Viszont a  Lajos-forrásnál  annyian voltak, hogy az ott parkoló autóktól a forrás közelébe is alig lehetett menni, úgyhogy onnan hamar odébbálltuk és erdei túránk során az Annavölgyi-vízesésnél kötöttünk ki. 

thumbnail_7_6.jpg

Annyira mesés látványt nyújtott számomra, minden bizonnyal ez a térség legszebb vízesése, a látvány még a közelben található Dömörkapu-vízesését is felülmúlta .
És az benne a legjobb, hogy teljesen véletlen bukkantunk rá!

thumbnail_12_4.jpg

 

Remélem meghoztam a kedveteket a kiránduláshoz!

 

Kövess Facebookon vagy Instagramon még több képért,a bejegyzésekből kimaradt sztorikért, és kérdezz bátran!

https://www.instagram.com/travelling_with_me/

https://www.facebook.com/utazzunkegyutt.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr516476342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2021.03.25. 20:30:14

"ezek szerint én teljesen le voltam maradva, mert idén hallottam róla először"

index.hu/kultur/media/2020/01/08/witcher_vajak_netflix_magyar_helyszinek/
:)

2travelers 2021.03.25. 21:08:11

@Alick: köszi, hogy megosztottad ! pedig láttam a Vajákot, de nem realizáltam hogy ezek a helyszínek mind benne vannak :)

Alick 2021.03.25. 22:11:56

@2travelers: A filmes (természeti) helyszínekről külön is érdemes lenne túrasorozatot írni, kezdve az "egri várral"... amelynek környékén évtizedek óta forgatnak filmeket.
süti beállítások módosítása