A varázslatos Mátrai Borvidék
2021. június 16. írta: 2travelers

A varázslatos Mátrai Borvidék



A Mátrai borvidék szerelem lett első látásra: remek borászatok, kiváló borok, izgalmas programok és szuper kirándulások -minden adott a tökéletes kikapcsolódáshoz.

thumbnail_2_10.jpg

De kezdjük az elején! Sosem jártam még a Mátrai borvidéken , úgyhogy nagyon vártam már ezt az utazást. Borkedvelők lévén nem is volt kérdés, hogy egy borászatban szállunk meg. A Dominium Pincészetre esett a választásunk ,több okból is: modern és csodaszép helyen van, ráadásul a Mátravasút -az a piros, mesebeli kis erdei vasút- is pont előtte áll meg, mindezek mellett pedig kiváló, minőségi  borokat kínál, melyeket egy izgalmas, a Farkasmályi Pincesor többszáz éves történetét is bemutató interaktív borkóstolón jobban megismerhetünk és az organikus borkazdálkodás rejtelmeibe is betekintést nyerhetünk náluk.

thumbnail_43.jpg

Farkasmályi pincesor


A borkóstolót a borászat épületében kezdtük, majd a szőlőn keresztül átsétáltunk a pincesorhoz.
A Farkasmályi Pincesor, azaz a Sár-hegy lábánál fekvő, folyosókkal összekötött pincerendszer története több, mint 300 evvel ezelőttre nyúlik vissza. Farkasmály Gyöngyös városrésze, a város egykori szórakoztató negyede volt, és az 1930-as években élte a fénykorát.

thumbnail_1_10.jpg

A szocializmus idejében leginkább szovjet exportra termeltek, és körülbelül egymillió liter bort tároltak itt. A rendszerváltás azonban gyökeresen megváltoztatta a borkészítési szokásokat és a pincesor hanyatlásnak indult, nem volt szükség többé ekkora mennyiség tárolására , vagyis Közép- és Kelet-Európa legnagyobb kézzel vájt pincéjének kapacitására.

thumbnail_18_2.jpg
A pince és a benne levő tartályok mérete elképesztő, és az egész hangulata olyan, mint egy időutazás. Utána egyből vissza is röppentünk a jelenbe, ugyanis a borászatba visszatérve még megnéztük a modern technológia teret és a hordós érlelőpincét is.

thumbnail_17_2.jpg


Farkasmály Borudvar

Ha esetleg valakinek ez még mindig nem elég az izgalmakból, elárulom nektek, hogy idén első alkalommal, augusztusban kerül megrendezésre itt a Farkasmály Borudvar, ahol kiváló helyi pincészetek standjai, jazz, pop és rock koncertek, és ízletes, különleges  fogások- mint például a számomra elképesztően hangzó szamár sonkás brownie- várják majd az ide látogató borkedvelőket. Persze a hagyományos ételek kedvelőinek burgerekkel és szendvicsekkel is készülnek! Kommentbe várom a véleményeket,hogy ki vállalná be a szamár sonkás brownie-t!
Ennek a fesztiválnak a keretein belül látogatható a Farkasmályi pincesor is, és persze a kisvonat is járni fog, így Gyöngyösről is könnyen megközelíthető a helyszín.
Természetesen a borozás mellett sok más érdekes program is kínálkozik itt, másnap neki is indultunk, hogy felfedezzük a környéket.

thumbnail_10_7.jpg
Természetesen a borozás mellett sok más érdekes program is kínálkozik itt, másnap neki is indultunk, hogy felfedezzük a környéket.


Sástói kilátó

A Sástói kilátó idilli környezetben található: megközelítéséhez egy gyönyörű tavacskához vezető tanösvényen indulunk el, majd egy hangulatos fahídon átkelve érjük el azt.
A tó mesebeli látványt nyújtott, ráadásul tele volt kacsákkal, amelyek közül néhány olyan bátor volt, hogy a “kacsacsemegét” a kezünkből ette.
thumbnail_3_10.jpg
A kilátó egy picit kilóg ebből az mesebeli környezetből, ugyanis egy kihasználatlan acél fúrótoronyból lett kialakítva,53 méter magas, és egy 256 fokból álló csigalépcső vezet fel a tetejére-ami a negyedik szintje. Az első szinten jópofa, a környék madarait bemutató szobrok találhatóak , tériszonyosok legalább odáig próbáljanak felmenni!
thumbnail_6_9.jpg
A viccet félretéve tényleg többen visszafordultak, ugyanis valóban finoman fogalmazva is érdekes ennek a fúrótoronynak a szűk belsejében felsétálni, úgy, hogy gyakorlatilag végig lelátsz. De megéri , elképesztő látvány tárul elénk a felső szintről. Innen aztán megcsodálhatjuk a Mátra vonulatait!
A kilátóba a felnőtt belépő 600 Ft.
thumbnail_14_4.jpg
thumbnail_12_5.jpg
Plusz info, hogy a bejáratnál levő egyik boltban árulnak cigirágót és pattogós cukorkát, gyerekkorom nagy kedvenceit, amiket amúgy máshol nagyon ritkán látok, szóval be is vásároltam belőle.


Gyöngyös

Csodaszép városka, gyönyörű a Fő tere, amit több különleges szökőkút is díszit. Az én kedvencem a Fehér Farkas szökőkút lett - mint  megtudtam, a város címerében egy farkas látható, így minden bizonnyal emiatt került ide ez a szobor. De másik három varázslatos szökőkút is található a téren, ezeknek a felfedezését rátok bízom,legyen meglepetés !
thumbnail_7_8.jpg
A másik kihagyhatatlan látnivaló a Szent Bertalan templom, belülről is mesés, és ráadásul a templomtoronyba is fel tudunk menni - a felújításnak köszönhetően idősebbek akár lifttel is feljuthatnak - ahonnan páratlan kilátás tárul elénk, belátni az egész várost, a Fő teret, az elhagyott zsinagógát, és gyakorlatilag minden nevezetességet. Ráadásul a templomban egy nagyon kedves bácsival is találkoztunk, aki elmesélte a templom történetét, innen is köszönjük neki.
thumbnail_8_8.jpg


Nagyrédei Kecskefarm

A farm egy réten található a Mátra hegység déli lábánál , egy erdő és horgásztó szomszédságában. Ez a kis kecskefarm is nagy élmény volt számomra, ugyanis imádom a kecskéket, jó nézni őket, ahogy mekegnek és önfeledten szökdécselnek. Nagyon érdeklődőek voltak, odajöttek többen is a kerítéshez, még a fejüket is hagyták megsimogatni.
Azt kell hogy mondjam, hogy egy ilyen helyen sokkal jobb szívvel veszek sajtot, mint egy közértben, mert látom, hogy az állatok jól vannak tartva- és persze jóval finomabb is a sajt, mint bolti társai.
Állatbarátoknak és kisgyerekeseknek is ajánlom ezt a programot , nem csak sajtkedvelőknek.
thumbnail_20_2.jpg
Remélem meghoztam a kedveteket egy mátrai kiruccanáshoz, illetve tudtam segíteni a programok kiválasztásában !
thumbnail_15_3.jpg

Kövess Instagramon vagy Facebookon még több képért,a bejegyzésekből kimaradt sztorikért, és kérdezz bátran!

https://www.instagram.com/travelling_with_me/

https://www.facebook.com/utazzunkegyutt.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr6116593758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása