Városnézés, finom ételek, múzeumok, sok-sok történelem- ezek mind jellemzik Nürnberget, ráadásul Európa egyik leghíresebb karácsonyi vásárát is itt tartják - ami sajnos elmaradt az idén, de sebaj, mert így is tartogat izgalmakat bőven ez a különleges városka.

thumbnail_25_2.jpg

Ha Németország , akkor legelőször mindenkinek München vagy Berlin jut eszébe, és bevallom, én is így voltam ezzel - valószínűleg ha a barátnőm nem költözik ide, eszembe sem jut meglátogatni ezt a gyönyörű várost-amire már így utólag mondhatom, hogy nagy hiba lett volna. Egy pár napos városnézéshez szuper helyszín, hangulatos kis utcákkal, különleges épületekkel , gyönyörű templomokkal , és ráadásul nagyon jó éttermeket és bárokat is találhatunk itt és vásárlás szempontjából is csak ajánlani tudom. És ha télen látogattok el ide, mint én , akkor el kell mondjam hogy a forralt bor is nagyon finom.

Sok számomra érdekes látnivaló volt, így talán egy picit hosszabb lesz ez a poszt a megszokottnál , de próbálom nektek a legkülönlgesebbeket és a legizgalmasabbakat megmutatni.

 

Ehekarussel

 

Ez a szökőkút volt az egyik kedvenc látnivalóm Nürnbergben-a rohadó nyúltetetemet ábrázoló szobor mellet-na de arról majd később! Nem tudom mit szedhettek régen ebben a városkában de biztos valami jó cucc volt.. :)

Ez a szökőkutat egy középkori vers inspirálta, és a házasság különböző állomásait mutatja be-mint azt láthatjuk, nem arról szól a versike hogy a házasság fenékig tejfel..

Kétszer is visszamentem megnézni, szerintem este a hóesésben hangulatosabb volt, de az biztos hogy ilyen érdekes és izgalmas szökőkutat ritkán látni!

thumbnail_6_13.jpg

 

Albrecht Dürer háza

 

Itt található Dürer szülőháza amely ma már múzeumként funkcionál, és ahova nem jutottam be, mert az oltási papírjaim mellé még egy tesztet is szerettek volna látni a bemenetelhez. Na de sebaj, az 1420-ben épült ház kívülről is szép, és a fő látnivaló-azaz ami számomra leginkább érdekes volt-, a rohadó nyúl szobor, amelyet Dürer tiszteletére, az egyik képe alapján készítettek , a házzal szemben levő téren található. Érdemes körbejárni és körültekintően megszemlélni, nagyon elvetemült művészi alkotás ez.

thumbnail_13_8.jpg

 

Azt csak zárójelben jegyzem meg hogy az egyik legjobb forralt bort pedig a Dürer háza melletti, a képen is látható étteremben ittunk.

thumbnail_12_9.jpg

 

 

Élő Betlehem a belváros kellős közepén 

 

Ez nyilván csak karácsony tájékán található itt, na de mekkora ötlet ez?! Imádtam ! Ráadásul teljesen véletlen találtuk meg.

Éppen a kedvenc boltomból jöttem kifelé, mikor nagyon durva “kecskeszag” csapott meg, meg is kerestük a forrását , és tessék: teve, láma, csacsi volt ott minden!

thumbnail_23_3.jpg

Az összes cirkuszból mentett állat , és némi sárgarépa vásárlásával vagy csak úgy támogathatod őket. Természetesen egyből vásároltam is sárgarépát,aminek a teve örült a legjobban,és persze rendesen össze is nyálazott.

thumbnail_20_6.jpg

 

Szent Lőrinc templom


Ez a csodálatos gótikus templom, melynek építését a 15. században fejezték be,többek között a hatalmas rózsaablakáról híres, habár nekem a bejárata lett a kedvencem.
thumbnail_19_5.jpg
A Szent Lőrinc templom azaz a St. Lorenz a második világháborúban súlyos károkat szenvedett el, gyakorlatilag csak a két torony maradt meg, de azóta helyreállították, és régi pompájában tündököl.
Innen tovább sétálva a főtér irányába-nehéz eltéveszteni- átkelünk a város folyóján, a Pegnitz folyón. A folyón átívelő hídról látszik a híres, 1332-ben a folyó fölé épített Szentlélek Kórház – amelyben ma étterem működik.
thumbnail_26_2.jpg


Miasszonyunk Csarnoktemom és a Szép Kút


A városka főterén találhatjuk a Szép Kútat (Schöner Brünnen), amit már messziről ki lehet szúrni annyira arany és annyira csillog-akár giccses kútnak is nevezhették volna,az találóbb, habár nekem nagyon tetszett. Egy babona kötődik hozzá, mégpedig az, hogy a tornyot körülvevő rácson lévő aranygyűrűt háromszor meg kell forgatni, és valóra válik amit kívántuk közben. 
thumbnail_16_7.jpg
Itt a téren található az 1352-58 között épült, gótikus Miasszonyunk csarnoktemplom -azaz a Frauenkirche is, ami valóban meseszép. Ezen a téren tartják a karácsonyi vásárt is ami állítólag az egyik legszebb Európában , és ami az idén is elmaradt, pedig részben emiatt is időzítettem decemberre ezt az utat.

thumbnail_22_4.jpg

 

Zeppelinfeld

 

Zeppelinfeld régen pártgyűlések helyszínéül szolgált , itt tartották a Birodalmi Pártnapokat, és Hitler maga is mondott itt beszédet.

Elképesztő szám,de több, mint 200 ezer ember befogadására alkalmas a terület.

A képen a Zeppelin-főtribünt láthatjátok, amelyet a pergamoni oltárról mintáztak.

thumbnail_18_4.jpg

 

A nevét arról kapta hogy itt landolt egy Zeppelin léghajó 1909-ben.

Manapság pedig autóverseny pályaként funkcionál -milyen érdekes a történelem, annak ellenére, hogy ma már “csak” egy autóverseny pálya, nagyon furcsa érzés a főtribünről letekinteni erre a területre -persze azért ehhez az is kellett, hogy megnézzünk egy rövid dokumentumfilmet a helyről, hogy pontosan értsük a jelentőséget -de akit érdekel a történelem , az biztosan értékelni fogja ezt a látnivalót.

thumbnail_17_5.jpg

 

Handwerkerhof 

 

A Handwerkerhof egy középkori kis falú mintájára épült , és különleges kézműves boltok illetve kávézók találhatók itt. Nem egy nagy terület, de viszont nagyon hangulatos, érdemes megnézni.

thumbnail_2_14.jpg

 

thumbnail_1_14.jpg

Nürnbergi mézeskalács 

 

Végül, de nem utolsósorban szót kell ejteni a híres a nürnbergi mézeskalácsról, amiről méltán híres a város-ugyan nem látnivaló,de kihagyhatatlan. A képen látható csokival bevont csodákat ugyan csak megcsodáltam, és ha tehetném, akkor ettem volna belőlük, de így gluténérzékenyként egy másik kis üzletbe mentem magamnak mézeskalácsért-legyen annyi elég hogy 5 darab csokival bevont, körülbelül ugyanekkora mézeskalács volt a zacskóban és másnap estére elfogyott az egész-és persze nem adtam belőle senkinek!

thumbnail_15_6.jpg

Ha bárki ugyanezzel a problémával küzd és érdekli a gluténmentes mézeskalács lelőhelye írjon üzenetet nyugodtan .