Mesebeli kastély és különleges kirándulóhelyek a Balaton környékén
2022. május 29. írta: 2travelers

Mesebeli kastély és különleges kirándulóhelyek a Balaton környékén

Ha egy igazán különleges helyen, de mégis a Balaton közelében szeretnétek nyaralni , és nem csak vízparton lógatnátok a lábatokat, akkor jó helyen jártok!
Egy mesebeli kastélyba, egy különleges bivalyrezervátumba, és Európa egyik legnagyobb sztúpájához kalauzollak el titeket!

thumbnail_7_14.jpg

Kezdjük máris a kastéllyal! Úgy éreztem magam itt, mint egy igazi hercegnő, a kastély bejárata és az előtte levő szökőkút valóban a régmúltat idézi, olyan,mintha egy mesébe csöppentem volna- és a legjobbat még nem is mondtam: itt szálltunk meg, ugyanis az épület már egy ideje szállodaként üzemel!

thumbnail_6_15.jpg

A zalacsányi Batthyány Wellness Kastély nem elég, hogy gyönyörű hanem a története is izgalmas, egészen az 1430-as évekig nyúlik vissza, akkor rakták le ugyanis a kastély alapjait, és itt született Csány László 1790-ben, aki a második független magyar kormány közlekedési és postaügyi minisztere volt. Az épület 1800-as évek közepén került a Batthyány–család tulajdonába. A szocializmus éveiben számos kastélyhoz hasonlóan, a Batthyány kastély is nevelőotthonként üzemelt, de utána felújították , hogy mostmár régi pompáját felidézve várhassa a vendégeket.

Wellnes részleg, kültéri medence, rönkszauna, minigolf pálya, és egy ősfás park is tartozik hozzá. Akár egy egész napot is észrevétlenül el lehet tölteni, anélkül hogy kitennénk innen a lábunkat, kihasználva a szálloda nyújtotta lehetőségeket.

Az én kedvencem természetesen a medence lett, igencsak pazar látványban lehet részünk a parton sütkérezve, vagy a vízben úszkálva, pont szuperül rálátni innen a kastélyra.

thumbnail_16_8.jpg

A másik favoritom a rönkszauna volt, abból is aromaterápiás, ami tele volt lógatva szárított levendulával és így a kellemes levendulaillatban lehetett melegedni . Én ilyesmit még máshol nem láttam, és nagyon élveztem.

thumbnail_15_7.jpg

Na de elég is a lustálkodásból, fedezzük fel a környéket! A közelben található Hévíz, is Keszthely is, de ezeken a helyeken egy korábbi balatoni látogatásom során már jártam, úgyhogy most két másik nagyon különleges programot ajánlok nektek !


Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Nagyon vártam már, hogy ellátogathassak végre a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumba, és minden túlzás nélkül mondhatom hogy egyszerűen szenzációs volt.
Magyarországi látnivalók közül abszolút toplistás lett nálam, hatalmas élmény ezeket a csodálatos állatokat a természetes környezetükben megtekinteni, ahogy legelésznek vagy éppen dagonyáznak.

thumbnail_58.jpg

Képzeljétek, itt él hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája. Sőt, ha szemfülesek vagyunk, a legelésző bivalyok mellett a ürgéket is láthatunk- nagyon cukik ahogy a mezőn futkorásznak, nézelődnek aztán bebújnak az ürgelyukba.

thumbnail_17_6.jpg
A másik kedvencem a kecskesimogató lett, ahol nagyon “jófej” kecskék vannak, nem olyan kis tolakodó agresszorok mint némelyik állatkertbe! Köszönhető ez annak valószínűleg , hogy etetni nem lehet őket, csak simogatni.Érdeklődve nézegetik a betérő látogatókat és hagyták hogy megvakargassuk őket. Sőt még kisgidák is voltak és egy csacsi is.

thumbnail_13_9.jpg
Még egy érdekességet meg kell említsek: egy igazán különleges, albínó bivalyt is láthatunk a rezervátumban! Eléggé kirítt a társaságból de ez különösebben nem zavarta meg abban hogy békésen dagonyázzon!

thumbnail_2_16.jpg
A bivalyokat terelő kutyák is szenzációsak voltak, elképesztő volt nézni hogy az a két közepes termetű kiskutya egyáltalán nem fél ezektől a hatalmas állatoktól , hanem hangosan ugatva terelgeti őket.

thumbnail_5_14.jpg
Ebből a lelkes hangulatú beszámolóból már következtethettek arra, hogy csak ajánlani tudom a rezervátumot, ha tehetitek mindenképp látogassatok el ide!

thumbnail_1_16.jpg

Zalaszántói Béke Sztúpa

Ez a hely is már régóta szerepelt a bakancslistámon, de azért valljuk be hogy Budapesthez nincs túl közel, úgyhogy mindig csak ámulva nézegettem a képeket a Thaiföld hangulatát idéző vakítóan fehér sztúpáról.
Egy erdei úton juthatunk fel a bejárathoz -belépő nincsen , csak adományt hagyhatsz a kihelyezett perselyekben ha szeretnél.


thumbnail_12_11.jpg

Nyugalmat áraszt az egész környezet, ahogy az erdő körülöleli. A sztúpa pedig pontosan olyan, amilyennek elképzeltem. A ragyogó napsütésben tényleg vakítóan fehér volt és a tetejének a belsejében található arany Buddha szobor csak úgy csillogott.

thumbnail_11_12.jpg

A sztúpa Buddha bölcsességét, szellemét és a minden élőlény iránti együttérzését és szeretetét jelképezi, de ezeken kívül jelképezi a békét, a boldogságot és a megvilágosodást is.

A Béle sztúpa 1992-ben épült és a rákövetkező évben maga a Dalai Láma avatta fel.
Egy meditációs központ is található itt, csodaszép a belseje, én már-már Bangkokban éreztem magam, amikor beléptem.

thumbnail_9_14.jpg
Érdekesség, hogy 2007-ben az időjárás viszontagságai miatt a sztúpát felújították, ami miatt újra kellett szentelni.

thumbnail_18_5.jpg
Mindent összevetve igazi csoda ez a hely, valóban békét és nyugalmat áraszt,és megkönnyíti a hétköznapokból való kiszakadást.

Remélem meghoztam a kedveteket egy zalacsányi pihenéshez és egy kis kiránduláshoz a környéken!

Kövess Instagramon vagy Facebookon még több képért,a bejegyzésekből kimaradt sztorikért, és kérdezz bátran!

https://www.instagram.com/travelling_with_me/

https://www.facebook.com/utazzunkegyutt.blog.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://utazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr1317843585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása