Top 6 + 1 kihagyhatatlan látnivaló Szkopjéban, Észak-Macedónia fővárosában 
2022. október 12. írta: 2travelers

Top 6 + 1 kihagyhatatlan látnivaló Szkopjéban, Észak-Macedónia fővárosában 

 

Szkopje építészete,  hangulata és városképe  annyira érdekes, ellentmondásos és furcsa hogy nehéz egy frappáns mondattal bevezetni.

thumbnail_11_14.jpg

Köszönhető ez főleg annak, hogy 1963-ban egy hatalmas földrengés rázta meg a város, és az épületek 75 %-a megrongálódott , ezért tulajdonképpen a város háromnegyedét újra kellett épiteni .
Ráadásul 2010-ben elindítottak egy fejlesztési projektet, melynek célja az volt, hogy 2014-ig a fővárost látványosabbá, a turisták számára vonzóbbá tegyék. Lehet, hogy egy kicsit túlzásba estek!

Egy kis érdekesség:  a helyi vasútállomás órája a rengés időpontjában, 5 óra 17 perckor megállt, azóta is ezt az időpontot mutatja. 
thumbnail_20_7.jpg
Szóval lett itt minden, emlékművek, szobrok, a párizsi Diadalívre hajazó Macedón kapu , londoni emeletes buszok, Berlinre emlékeztető graffitis fal- na de nem lövöm le az összes poént a legelején ! 

thumbnail_17_8.jpg
Inkább megmutatom a város legérdekesebb nevezetességeit szép sorjában!
Annyit viszont leszögeznék,hogy Szkopje kétségkívül a szobrok városa -ha valamilyen leírást kéne ráaggatni, talán ez lenne a legmegfelelőbb. Ugyanis én ennyi szobrot még életemben nem láttam egy helyen, gyakorlatilag nem lehet úgy egy percet sétálni, hogy ne akadjon az ember útjába egy újabb és egy újabb szobor. Az oroszlán motívumot pedig különösen szeretik! Ezek a nagymacskák feltűnnek a hídakon, háztetőkön ,szökőkúton és mindenhol máshol.

thumbnail_25_3.jpg

1 Művészetek hídja 

Ha már a szobrokról volt szó, kezdjük ezzel az igencsak impozáns híddal a listánkat. Az aranyozott kandeláberek és a márvány nagyon elegánssá és látványossá teszik ezt a hidat, és a túlfelén található Ügyészség épülete is, de mégsem ez a különlegessége, hanem az, hogy a hídon nem kevesebb, mint 29 szobor található, melyek macedón írókat , művészeket , zenészeket ábrázolnak . Én nemes egyszerűséggel elneveztem szobros hídnak , de ez elhamarkodott döntés volt, ugyanis nem ez az egyetlen szobrokkal telezsúfolt híd.

thumbnail_26_3.jpg

2 A bazár

Az “Old Bazaar”, azaz a régi bazár szerintem az egyik legjobb hely egész Szkopjéban. Ottlétünk alatt minden nap visszamentünk oda, nézelődni ,ebédelni, vízipipázni , édességért vagy kávézni - olyan hangulatos.

thumbnail_10_16.jpg
Sok-sok üzlet található itt, árulnak szuveníreket, édességeket, bőrárút , aranyat, estélyi ruhákat, és persze sok kamu cuccot is - egy picit az isztambuli bazárra emlékeztet.Egy török teát vagy kávét mindenképp fogyasszatok el valamelyik kávézóban egy vízipipával -legalább a hangulat kedvéért!
thumbnail_27_2.jpg
Nagyon jó éttermek is vannak itt, többször is ettünk itt, finomabbnál finomabb falatokat : kebabot, ajvárt, Sopszka salátát, sült babot, sült krumplit, és mindez borral együtt 2 főre körülbelül 7-8000 Ft-ba került .

thumbnail_24_4.jpg
Ami nekem nagyon szimpatikus itt még, hogy nem üldözik el a vendéglátósok kóbor kutyákat, és cicákat, gyakran látni hogy a kávézókban a székeken macskák szundikálnak. Az étteremben is mellénk szegődött egy cica!

thumbnail_9_17.jpg

thumbnail_12_13.jpg

3.Macedónia tér 

A bazártól nem kell messzire mennünk , hogy megcsodálhassuk Nagy Sándor gigantikus lovas szobrát, oroszlánokkal körbevéve, elég ha átsétálunk a Kőhídon , amely összeköti a kettőt. Ez a legrégebbi híd a városban, szintén  Szkopje egyik nevezetessége, a Vardar-folyót szeli át. Az 1460-as években, a török korban építetette II. Mehmed oszmán szultán.
thumbnail_18_7.jpg
Ha a hídról lenézünk, még a vízben is egy szobrot láthatunk, elképesztő! 

thumbnail_29_2.jpg

A téren jól kiütközik a város ellentmondásossága, a gigantikus szobor és kivetítő és a csilivili épületek között sok omladozó ház is feltűnik-nekem amúgy az lett a benyomásom az ott töltött pár nap alatt, hogy sok dolgot felépítenek , de utána egyáltalán nem foglalkoznak vele és hagyják tönkremenni. 

thumbnail_28_2.jpg


4.Street Art Galéria

Nem az a tipikus turistalátványosság,  de az én listámon mégis előkelő helyet foglal el.

A kissé romos Gradski Trgvoski Centar nevű bevásárlóközpont alsó szintjén a lehajtónál található Szkopje legnagyobb street art gyűjteménye. Eléggé eldugott helyen van, és rajtunk kívül senki nem volt ott, úgyhogy a népszerűségének még van mit csiszolni, pedig szerintem érdemes megnézni.

thumbnail_16_10.jpg
thumbnail_14_10.jpg

2018-ban helyi művészek készítették a festményeket . Képzeljétek el, van köztük egy macskás is, persze hogy az lett a kedvencem!

thumbnail_15_9.jpg
Egy kicsit Berlinre emléztet, dehát egy olyan városban, ahol londoni emeletes buszok közlekednek , semmi sem meglepő!

thumbnail_61.jpg


5.Szent Klement templom

A Szent Klement templom a legnagyobb ortodox keresztény templom az országban. Kívülről is elképesztően szép, pedig csak néhány évtizede épült , és belül is egy csoda, érdemes meglátogatni.

thumbnail_7_17.jpg
thumbnail_8_17.jpg

6.Vodno hegy és a Millenium kereszt 

Egy modern “cable car” -al, azaz libegővel juthatunk fel az 1066 méter magas Vodno hegy tetejére, körülbelül 850 Ft-ért fejenként . 

thumbnail_3_19.jpg

Gyönyörű kilátás tárul elénk a hegytetőről a városra és a környező hegyekre. Itt jelezném hogy a panoráma miatt került fel a listára! A Millenium Kereszt önmagában nem érné meg a kirándulást , az még oké, hogy semmi különös nincs benne -azon kívül hogy éjszaka kivilágítják és a Holddal pompás látványt nyújt a városból nézve- de teljesen el van hanyagolva, egykor étterem lehetett az aljában, de erre mostmár csak a betört üvegek emlékeztetnek, körülötte mindenhol szemét van, nem is értem az egészet, szomorú látvány. De már mellette építenek valami új kilátót- csak azt nem értem minek, hogyha erre se tudnak vigyázni.

thumbnail_13_11.jpg

A libegőnél egy büfé azért üzemel, ott lehet várakozni , ugyanis a libegőt fél óránként fél órára leállítják .

thumbnail_6_18.jpg

Összességében megéri felmenni , de nem a kereszt miatt.

+1 Matka Kanyon

A Matka Kanyon a fővárostól , Szkopjétól kb. 15 km-re van, könnyen eljuthatunk busszal vagy taxival. A napijegy a buszra kb 850 Ft , viszont elég ritkán jár, ráadásul amelyik pont jött volna elütött valakit amikor a buszpályaudvarra bekanyarodott, és másfél óra múlva jött volna a következő -szóval maradt a taxi amit 4-5000 Ft-ból meg lehet úszni.

thumbnail_4_17.jpg 
A Matka-tó a legrégebbi mesterséges tó Észak-Macedóniában.

A kanyon meseszép , lehet kajakozni , vízibiciklizni  és így egy kisebb területet felfedezni vagy befizetni egy egyórás hajótúrára ami elvisz a Vrelo barlanghoz- mi ezt a programot választottuk,ami 3500 Ft/ fő. 

thumbnail_5_17.jpg

A barlang ugyan picike de nagyon érdekes és persze a kanyont is könnyebb így felfedezni .

thumbnail_2_19.jpg

Amitől kivoltam hogy a helyiek simán cigiznek a kis hajóban -ami nem is lenne gond, de utána a csikket lazán beledobják a kristálytiszta vízbe. 

Ezen túllépve beültünk a parton egy kávézóba , hogy még élvezzük egy picit a kilátást mielőtt elindulnánk megkeresni a buszmegállót. Ez egyébként annyira jól ment, hogy 40-50 percet sétáltunk legalább, mígnem a faluban ahova betévedtünk, megszántak a helyi rendőrök , és elvittek a legközelebbi buszpályaudvarra. Így esett, hogy még macedón rendőrautóban is utaztunk. 

thumbnail_1_19.jpg

Az utazásról és a szállásunkról is ejtenék néhány szót a végén mert tudom hogy szokott érdekelni titeket az útiköltség .

A repülőjegyet a rózsaszín fapados légitársaság oldalán vettem 47 ezer forintért két főre, bőrönddel együtt. Egy lakást béreltünk a városközpontban, 2 utcányira a főtértől. Nagyon tágas, kényelmes volt , egy hatalmas amerikai konyhás nappalival , fürdővel , hálószobával és erkéllyel . Már be is kevertem a reggeli activé fiber shake-emet hogy elfogyasszam a teraszon -gluténérzékenyként minden eshetőségre fel szoktam készülni és általában viszek valami egészséges reggelinek valót magammal-de képzeljétek el a lakás bérbeadója hozott reggelit, kaptunk gyümölcsöket , chia pudingot, tojást, salátát, mindenféle finomságot-pontban reggel kilenckor, minden nap! És mindezt 3 éjszakára 2 főre 40 ezer forintért.

thumbnail_19_7.jpg

Remélem meghoztam a kedveteket Szkopje felfedezéséhez!
 

Kövess Instagramon vagy Facebookon további külföldi és belföldi utazós tartalmakért, még több képért,a bejegyzésekből kimaradt sztorikért, és kérdezz bátran!

https://www.instagram.com/travelling_with_me/

https://www.facebook.com/utazzunkegyutt.blog.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr4217952914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása