Top 3 látnivaló Belgrádban, Szerbia fővárosában
2023. augusztus 23. írta: 2travelers

Top 3 látnivaló Belgrádban, Szerbia fővárosában

Belgrád egyelőre nem egy felkapott úticél a turisták körében, viszont egy hosszú hétvégére sok izgalmas és érdekes látnivalót tartogat, ezekből mutatom meg nektek a három kedvencemet - természetesen ha nem értetek egyet az én toplistámmal, kommentben várom, hogy nektek mik tetszettek a legjobban Belgrádban!
thumbnail_16_14.jpg
Szent Száva-templom 

A lista élére egyértelműen a Szent Száva-templom került ,ez messze a legcsodásabb és talán a legismertebb épület a városban.
thumbnail_10_22.jpgA Balkán legnagyobb ortodox temploma Belgrád központjában található. Csodaszép belülről is, a falait és kupoláját összesen mintegy tizenhétezer négyzetméteren díszítik bizánci stílusú mozaikok.
thumbnail_15_13.jpg
Hihetetlen, hogy 2004-nem adták csak át, azt hittem, hogy sokkal régebben épült. A 4 tonna súlyú kupolát, amely a város minden oldaláról látható, és Belgrád egyik jelképének számít 1989-ben helyezték rá az épületre. Hét méterrel a templom szintje alatt egy impozáns méretű kripta és Szent Lázár fejdelem temploma található. Szerintem mindenképp menjetek le megnézni ha itt jártok. Ez a boltíves arany színben tündöklő kripta több, mint 2000 négyzetméter !
thumbnail_11_20.jpg
thumbnail_12_19.jpg
Zimony 

A Duna partján található Zimony engem leginkább Szentendrére emlékeztet. Zemun - ahogy a helyiek hívják- külön város volt, amelyet 1934-ben olvasztottak össze Belgráddal.
thumbnail_7_22.jpgFőként kávézóiról, kis utcáiról, és a Gardoš-domb tetején álló Hunyadi-toronyról ismert, ahonnan csodás kilátás nyílik a  Dunára és a városra. 1896-ban, a millenniumi ünnepségek keretében az akkori Magyarország területén 7 országos millenniumi emlékművet emeltek a magyar állam szempontjából kiemelten fontos történelmi helyeken, ès ez a torony volt az egyik.
thumbnail_5_22.jpgÉrdemes megnézni a torony tégláiba belekarcolt neveket és dátumokat, a legrégebbi emlék amit találtunk 1914-ből való volt-, de ha tüzetesen átnézitek, talán még ennél is régebbi bevésésekre lehet bukkanni.
thumbnail_8_22.jpg
A vízparton sétálva pedig megcsodálhatjuk közelebbről is a Dunában úszkáló hattyúkat- meglepő módon elég sok volt belőlük. 
thumbnail_9_23.jpg
thumbnail_6_23.jpg

Hotel Moskva

Belgrád szívében áll a Hotel Moskva, az ország egyik legrégebbi szállodája, amely még mindig a mai napig működik.

Szerintem kihagyhatatlan látványosság a belvárosban, igazán figyelemfelkeltő épület.
thumbnail_68.jpg

Eredetileg 1906-ban épült, és az akkori szerb uralkodó avatta fel személyesen.

Az épület építészeti szempontból is kiemelt jelentőségű, különlegessége, hogy a kerámiai borításokat a pécsi Zsolnay gyárból hozták be. A csempézett homlokzat az első emelettől kezdődik és a tetőig tart. A csempe sárgás, zöld díszítéssel. Az ilyen csempék öntéséhez használt öntvényeket a mai napig őrzik a Zsolnay gyárban.

Az évszázados fennállása alatt a szálloda számtalan nevezetes vendéget fogadott, például Albert Einstein, Leonyid Brezsnyev, Indira Gandhi és Alfred Hitchcock is megfordult itt.

thumbnail_2_24.jpg
A második világháború idején a Gestapo főhadiszállásként használta az épületet.

Végül, de nem utolsósorban, a szálloda ad otthont a híres Moskva kávézónak, amely a város egyik legrégebbi és legismertebb cukrászdája. Egy kávéra egy sütire mindenképp térjetek be, ha erre jártok! Az árak teljesen elfogadhatóak, egy latte körülbelül 1150 ft-ba kerül átszámolva.

thumbnail_3_24.jpg
thumbnail_1_25.jpg
Neked mik a kedvenc látnivalóid Belgrádban, vagy ha még nem jártál itt, miket szeretnél megnézni?

Kövess Instagramon vagy Facebookon további külföldi és belföldi utazós tartalmakért, még több képért,a bejegyzésekből kimaradt sztorikért, és kérdezz bátran!

 

https://www.instagram.com/travelling_with_me/

https://www.facebook.com/utazzunkegyutt.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr8218199669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása