Elvarázsolt világ a Hudson folyó partján
2014. május 05. írta: Manonne

Elvarázsolt világ a Hudson folyó partján

Ha a Hudson folyó partján, a New York-i Battery Parkban sétálunk, egy különleges világba csöppenhetünk. Apró, bájos szobrocskák közé, mely a saját világunk groteszk tükörképét tárja elénk. A hatalom elnyomását, a hajszát a pénzért, az osztálykülönbségeket.

 

IMG_0440.JPG

 

l.jpg

 

A helyszínen semmi információ nincs róla, de a dolog nem hagyott nyugodni, és utánanéztem. Ez a “Való Világ”, amely allegorikusan mutatja be mindazon játszmákat, amikben az életünk során részt veszünk. A szoborcsoport 1992 óta várja a látogatókat, és rendkívül népszerű a turisták és a helyiek között is, bár még mindig sokan nem ismerik.

 

IMG_1573.JPG

 

IMG_1557.JPG

 

A szobrok bronzból készültek, és a művész, Tom Otterness könnyen felismerhető kézjegyeit viselik: olyanok, mint kedves kis rajzfilmfigurák. Állatok és emberek, bankárok és bűnözők, munkások és zarándokok, a ragadozó és a prédája, várárok fölött ölelkező békák, ferde torony, és apró kis munkások, akik hatalmas pénzérméket görgetnek egy sok karú, porszívó-szörny felé.

Otterness célja az volt, hogy közelebb hozza egymáshoz a hétköznapi embereket és a művészetet. Ez szerintem maradéktalanul sikerült neki.Leülhetünk a szobrok mellé, megfoghatjuk őket, gyönyörködhetünk bennük.

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket Facebookon, és ne maradj le a friss írásokról, és a többi képről :)

 

 

Különleges teremtmények sakkoznak, az elegáns koktélos pohárban pedig egy apró figura üldögél.

(Ezt a hármat a neten találtam, a többi saját kép. Bocsi, de a koktélos poharakat ösztönösen mindig megfogom, így nem volt olyan saját képem, amibe ne másztam volna bele.)

 

NYC_Parks_05.jpg

ny_tom_otterness_the_real_world_battery_park_01_168.jpg

IMG_00553.jpg

 

Aki pedig az egész játszmát figyeli, akárcsak a való életben, a Halál, vidám mosollyal a képén, és persze az elmaradhatatlan kaszával a kezében.

 

Picture 051.jpg

 

Tom Otterness főleg köztérei alkotásairól nevezetes. Műveit könnyű felismerni, kedves kis figurák. Ha érdekel a többi, a weboldalán fent vannak.

 

Sokan nem ismerik ezt a parkot, vagy Tom Otternesst név szerint, de a műveivel akár nap mint nap találkozhatnak, többek közt egy igen szokatlan helyen, egy hatalmas metró megállóban. Több vonal keresztezi egymást, emberek ezrei járnak arra naponta. Szinte észre sem veszik a szemük előtt megbúvó apró kincseket:

 

IMG_1594.JPG

IMG_1604.JPG

 

Otterness 1977-ben óriási hibát követett el, lelőtte a kutyáját, és ezt videóra is vette. Bár azóta többször is nyilvánosan bocsánatot kért, és szörnyűségnek nevezte a tettét, ez az incidens beárnyékolja a karrierjét, hiszen a mai napig támadják emiatt. 2011-ben a New York-i Battery Park visszautasította egy névtelen felajánló adományát, amely egy kis Otterness által készített oroszlán szoborcsoport lett volna. Ez az egyébként. Bár tagadják, hogy a kutyás incidensnek köze lenne a dologhoz, az állatvédők hevesen támadták még a gondolatát is.

 

Érdekes egyébként, hogy Otterness művei Európában is igen népszerűek, Hollandiában több alkotása is található. Reméljük azért a “Való Világ” is még sokáig ott marad a Battery Parkban, az emberek örömére.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr496113127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása