Esztergom, a Dunakanyar ékköve
2021. augusztus 13. írta: 2travelers

Esztergom, a Dunakanyar ékköve

Nemrégiben egy csodálatos hétvégét töltöttünk el Esztergom városában.

A pihenés mellett jutott idő a város felfedezésére , az éppen ott zajló fesztiválon való részvételre, és a fürdőt is meglátogattuk. Na de ne szaladjunk ennyire előre.
thumbnail_12_7.jpg
A szállásunk az újonnan nyílt Grand Hotel Esztergomban volt , a fürdő szomszédságában. Tökéletes hely a kikapcsolódáshoz, közvetlen a Bazilikára néző mesébe illő panorámával, vagy a mögötte levő csodás erdőre kilátással.
thumbnail_17_3.jpg
Engem már az előre bekészített macaronokkal megvettek, de mégsem ez volt a legszuperebb és legérdekesebb dolog, hanem a szálloda saját kis robotja a bejáratnál. Eszméletlen cuki, köszön, megmondja a nevét, és alapvető kérdésekre, mint például hogy merre található a fürdő, szépen válaszol.
thumbnail_18_3.jpgÖsszejártam már a világot , de ilyet még nem láttam sehol! De valószínűleg ez lesz a jövő!
Ha esetleg ti már láttatok ilyet valahol, írjátok meg kommentbe!
thumbnail_13_6.jpg
Miután lepakoltunk a város felfedezésére indultunk, gyönyörű épületek , hangulatos utcák jellemzik a belvárost , nekem a kedvencem a Széchenyi tér és környéke lett, itt egy szuper borbárt is találtunk, ahol remek sajttálat ehettünk a finom borok mellé, de sok más hangulatos, teraszos hely van itt.
thumbnail_5_10.jpg
thumbnail_8_10.jpg

Ottlétünkkor pont egy fesztivál is zajlott koncertekkel, különböző programokkal, így tömve volt a város, de sebaj, én szeretem a nyüzsgést.
thumbnail_6_11.jpg
thumbnail_7_10.jpg
A Kis Duna sétány is nagyon hangulatos, sok-sok árnyékot adó fával, ami felettébb hasznos tud lenne a 32 fokban, itt a retro-kedvelők még bringóhintót is bérelhetnek és azzal tekerhetnek a vízparton.

thumbnail_16_5.jpg

thumbnail_9_10.jpgEsztergom legismertebb látványossága, egyben hazánk legnagyobb temploma, és egyben magyarországi katolikus egyház főszékesegyháza, az Esztergomi Bazilika a Várhegyen áll, immár 1869 óta, amely hivatalos átadásának dátuma. 47 évig építették.
thumbnail_10_9.jpg
thumbnail_11_8.jpg
Nemcsak kívülről hanem belülről is gyönyörű. Kívülről már sokszor láttam, de most végre be is mentünk. 

Érdekesség, hogy a főoltárt fölött a világ legnagyobb, egyetlen vászonra festett képe látható, nevezetesen Grigoletti „Mária mennybevitele”, amely 1856-ben készült, egy Tiziano kép alapján. 
thumbnail_14_5.jpg
A templom látogatása ingyenes, viszont ha a kincstárat vagy a harangtornyot szeretnénk megnézni, akkor már belépőjegyet kell váltani.
thumbnail_45.jpg
A Bazilika mögé sétálva páratlan kilátás nyílik Esztergom városára, a Dunára és a szlovákiai Párkány városára . Innen aztán mindent belátni , tényleg páratlan a látvány !
thumbnail_2_12.jpg
A Bazilika jobb oldalán áll Melocco Miklós hatalmas, közel tizenkét méter magas alkotása, a “Szent István megkoronázása” címet viselő szobra. 2001-ben állították fel, de érdekes módon eddig sose láttam.A mű István királyt ábrázolja háttal a Dunának, miközben a koronázó püspök koronát helyez fejére. A szobor nagyon monumentálisnak hat, ahogy a koronát szimbolizáló ív a semmibe veszik.Külön érdekesség, hogy a szobrot István király halálának évfordulóján, 2001. augusztus 15-én avatták fel.
thumbnail_4_10.jpg
Az esztergomi Aquasziget élményfürdőt is meglátogattuk , mi fél napot voltunk ott, de akár egy egész napot is el lehetne tölteni ebben a hatalmas fürdőben. Van hullámmedence , pezsgőfürdő, wellness részleg szaunákkal és gőzfürdővel,  plusz vannak csúszdák is, és persze kilátás a Bazilikára. Nekem a csúszdák lettek a kedvenceim, különösen a kültériek, többször is lementem rajtuk, de azért a melegvizes medencében is jól esett megpihenni.
thumbnail_20_3.jpg
thumbnail_21_2.jpg
Remélem meghoztam a kedveteket egy esztergomi hétvégéhez!

Kövess Instagramon vagy Facebookon még több képért,a bejegyzésekből kimaradt sztorikért, és kérdezz bátran!

https://www.instagram.com/travelling_with_me/

https://www.facebook.com/utazzunkegyutt.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr516658476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2021.08.14. 15:06:01

Zseinális program gyermeknek, felnőttnek a Duna Múzeum, Vízeum néven is fut! Akkor 8 éves kislányommal 2-3 órát biztosan elöltöttünk odabenn.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2021.08.14. 15:09:31

www.dunamuzeum.hu/index.php/hu/

Aztán, ami még beugrik és itt nem szerepel, az a várba vívő kapaszkodó, a Macska út. Csak a középkor óta létezik!

www.facebook.com/photo/?fbid=10218220266717389&set=a.10218220474642587
süti beállítások módosítása